De Franse president Emmanuel Macron heeft opgeroepen tot meer militaire samenwerking tussen de EU-lidstaten. Volgens hem zijn de Verenigde Staten geen betrouwbare partner meer om de veiligheid van het Europese continent te waarborgen. Ook wil hij meer samenwerking met Turkije en Rusland, onder meer in Syrië. Macron vindt overigens nog altijd dat de Syrische president Bashar Al-Assad niet kan aanblijven.

De Franse president Emmanuel Macron sprak in het Elysée tijdens de opening van de jaarlijkse ‘Conferentie van Ambassadeurs’, een bijeenkomst van Frans diplomaten uit de hele wereld. In een anderhalf uur durende toespraak zette hij zijn diplomatieke prioriteiten voor het komende jaar uiteen. Hij hamerde daarbij vooral op wat hij “crisis van het multilateralisme” noemde en de noodzaak om Europa “soevereiner” te maken.

(Lees verder onder de tweet.)

Brexit

Zo riep hij op tot meer pan-Europese defensiesamenwerking. Volgens Macron zijn de Verenigde Staten niet langer betrouwbaar om de veiligheid van het Europese continent te waarborgen. “Europa kan zijn veiligheid niet langer alleen aan de Verenigde Staten toevertrouwen. Het is aan ons om onze veiligheid te garanderen”, zei Macron.

Macron had het ook over de ‘Brexit’. Volgens is dat “een soevereine keuze die men moet respecteren, maar die niet ten koste mag gaan van de integriteit van de Europese Unie”. “Frankrijk wil een sterke, speciale relatie met Londen onderhouden, maar niet als de kost daarvan de ontrafeling van de Europese Unie is”, zei de Franse president.

Rusland en Turkije

Er moet volgens hem blijvend gepraat worden met Rusland en Turkije, waarvan de geschiedenis volgens Macron verstrengeld is met de Europese. “We moeten accepteren dat er een groot Europa komt – groter zelfs dan de Europese Unie”, aldus Macron.

Samenwerking met de twee landen is volgens Macron noodzakelijk om tot een vreedzame oplossing in Syrië te komen. De Franse president noemde het bovendien een “noodlottige vergissing” als de Syrische president Bashar Al-Assad zou aanblijven.