De Franse president Emmanuel Macron noemt zichzelf “de belangrijkste tegenstander van de nationalisten” binnen de Europese Unie. Eerder wezen de rechtsnationalistische Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) en Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) de Franse president al aan als hun belangrijkste tegenstander.

Tijdens een ontmoeting in Milaan beloofden de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) beiden samen te werken in het aanpakken van de Europese migratiecrisis. Daarbij spaarden de twee de kritiek niet voor de Franse president Emmanuel Macron.

(Lees verder onder de tweet.)

Salvini en Orbán

Volgens Orbán probeert Macron “de Europese Volkspartij (EVP) op te blazen, zoals hij gedaan heeft met het Franse partijstelsel”. De EVP is de centrumrechtse Europese koepelpartij waartoe niet alleen de CDU van Angela Merkel en het Vlaamse CD&V, maar ook het Fidesz van Orbán behoren. “Er zijn momenteel twee kampen in Europa en één wordt geleid door Macron”, zei Orbán. “Hij staat aan het hoofd van de politieke krachten die immigratie ondersteunen. Aan de andere kant willen we de illegale immigratie een halt toeroepen.”

Ook Salvini haalde uit naar Macron. Toen Italië te kampen had met een toestroom van migranten vroeg het hulp aan zijn buren, waaronder Frankrijk. Macron, “wiens populariteit thuis een recordlaagte bereikt en zijn tijd doorbrengt met lessen te prediken aan buitenlandse regeringen”, zou volgens Salvini niets doen om te helpen.

Macron: “Ik ben inderdaad jullie vijand”

“Als ze me als hun belangrijkste tegenstander wilden zien, hadden ze gelijk om dat te doen”, reageerde Macron intussen. “Het is duidelijk dat er vandaag een sterke oppositie aan het ontstaan is tussen nationalisten en progressieven en ik zal niet plooien voor de nationalisten en voorstanders van haatzaaiende taal.”