Spanje, dat recent een regeringswissel doormaakte ten voordele van de huidige socialistische minderheidsregering, vraagt de Europese Commissie om 30 miljoen euro aan financiële steun om het Mediterraanse land te helpen met de opvang van het groeiende aantal migranten. Het nieuws komt er nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez zich bereid verklaarde om de migrantenboten die het rechtse Italië weigert – zoals de Aquarius – op te nemen.

Er waait een nieuwe wind door Spanje. Na enkele schandalen mocht de centrumrechtse regering van oud-premier Mariano Rajoy (Partido Popular) opstappen in juni. Rajoys regering maakte plaats voor de socialistische minderheidsregering van Sánchez. Meteen werden enkele koerswijzigingen aangekondigd. Zo deelde men mee dat de prikkeldraad aan de grenshekken rond de Spaanse exclaves van Ceuta en Melilla zo snel mogelijk zou verdwijnen. Ook de migrantenboten die Italië weigert onder impuls van de Italiaanse Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) werden welkom verklaard door Sánchez. Maar het nieuwe pro-migratiebeleid lijkt zich te wreken. De aankomstcijfers van migranten lopen snel op in Spanje. De Spaanse regering vraagt nu om hulp.

Hulp voor Spanje krijgt prioriteit van EU

Een commissiewoordvoerder liet woensdag weten dat Spanje ook steun kan verwachten, maar liet na om een exact bedrag te noemen. De zaak zou wel prioriteit krijgen, zo weet NU.nl. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, liet tevens weten dat Spanje en ook Marokko de volle steun van de commissie hebben bij het migratievraagstuk dat elke dag meer prangend wordt in de regio. Afgelopen maand bleek reeds dat de Spaanse cijfers qua illegale oversteken voor het eerst groter zijn dan in Italië. Dit sinds het begin van de asielcrisis in 2015.

Vorige week brak nog een grote groep van meer dan 700 Zwart-Afrikaanse migranten binnen in de Spaanse exclave Ceuta nabij Marokko. Daarbij werd de Spaanse politie belaagd met vlammenwerpers en ongebluste kalk. Volgens de Guardia Civil ging het om een van de meest gewelddadige oversteekpogingen in de recente geschiedenis. Vorige week kwamen ook beelden naar boven waarbij te zien viel hoe tientallen migranten met hun bootjes op Spaanse toeristische stranden landden en de duinen in vluchtten.

Ook Griekenland kan ‘cashen’

Vorige week kreeg ook Griekenland reeds 37,5 miljoen euro aan extra steun ten bate van migrantenopvang. Deze middelen moeten gaan naar voedsel, gezondheidszorg, tolken en opvangfaciliteiten. Sinds 2015 kreeg Athene al 1,6 miljard EU-steun om de asielcrisis te bedwingen.

Het dient echter gezegd te worden dat sinds 2017 de aankomstcijfers in Griekenland sterk gedaald zijn en het laagste zijn geworden in de Mediterrane regio ten opzichte van Spanje en Italië. Een en ander heeft te maken met de Turkijedeal tussen de EU en Turks president Recep Erdogan. In ruil voor heel wat middelen vangt Erdogan vluchtelingen op in Turkije en houdt hij ze tegen aan de grens. Sinds de deal is de vluchtelingenstroom via Griekenland fel opgedroogd.