Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), krijgt opnieuw forse kritiek op sociale media. De reden? De N-VA-politicus uitte in een Facebookbericht kritiek op “sexy lingerie voor mannen”. “Draait de wereld door, of ligt het gewoon aan mij?”, klonk het in een (ondertussen) verwijderd bericht op de sociaalnetwerksite

Gisteren publiceerde de Nederlandse krant De Telegraaf een artikel over lingerie voor mannen. Nu ook sexy lingerie voor mannen”, luidde het in de titel. Staatssecretaris Francken schijnt van dergelijke vestimentaire keuzes geen al te grote fan te zijn. “Mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen”, reageerde de N-VA-politicus in een Facebookbericht.

Francken begon wat later aan zijn schrijfsel te sleutelen. Zo voegde hij er het volgende aan toe: “En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd, het is niets persoonlijks. Be free.”

Daarna verklaarde de staatssecretaris expliciet dat hij niet tegen holebirechten is. “Dit heeft trouwens niks met LGBTI te maken, wel met blijvende disproportionele aandacht voor marginale fenomenen, waar 98% van de mannen absoluut geen boodschap aan heeft!”, aldus Francken over lingerie voor mannen.  Alle bewerkingen ten spijt, gisterenavond verwijderde Francken zijn Facebookbericht. “Teveel misverstanden, geen prioriteit”, klonk het in een tweet.

(Lees verder onder de tweet.)

Francken kopt van Jut

Hoewel hij het verwijderde, kreeg de staatssecretaris de wind van voren. “Dé echte man is zo, dé echte Vlaming denkt dat, dé echte… Jezelf als norm nemen en alles wat je niet begrijpt wegzetten als marginaal, vreemd of niet welkom? Stop ermee, beste staatssecretaris. Iedereen mag zichzelf zijn”, reageerde Groen op Twitter.

Volgens Petra De Sutter, senator voor Groen, illustreert het Facebookbericht van Francken de “regressie die we meemaken met betrekking tot LGBTI- én vrouwenrechten”. “De ‘natuurlijke orde’, waar mannen ‘echte’ mannen en vrouwen ‘echte’ vrouwen moeten zijn en het gezin is terug. Poetin, Erdogan, Trump, Francken”, klonk het. Andere twitteraars verwezen dan weer naar N-VA-staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir.

(Lees verder onder de tweet.)

De Vlaamse koepel van holebi- en transgenderorganisaties, Çavaria, heeft evenmin begrip voor het Facebookbericht van de staatsecretaris. “We begrijpen echt niet waar Theo Francken zo’n mening vandaan haalt”, reageert Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs tegenover VRT NWS. “De minderheid – die ietwat afwijkend doet – aanvallen, dat is bijna de essentie van holebifobie en transfobie. Francken zegt dan wel dat hij meestrijdt voor de holebirechten, dit is het net niét. Uitgaan van rigide genderstereotiepen werkt gewoonweg systeemversterkend”.

Borghs pleit voor tolerantie. “Elke vorm van mannelijkheid of vrouwelijkheid moet kunnen”, klinkt het. “Dus ook als man prikkelende lingerie dragen. Die vrije ruimte mag de ruimte van anderen niet inperken. En dat is net wat Francken wél doet”.