Kamerlid en Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) keert niet meer terug naar de nationale politiek, zelfs al mocht hij bij de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen de burgemeesterssjerp verliezen. De reden? De koers van sp.a-voorzitter John Crombez en de partijpolitiek die te veel bestaande verschillen benadrukt.

Na verschillende jaren een invloedrijke rol in de nationale politiek te hebben gespeeld, zweert Landuyt deze af. “Nationale partijpolitiek is voortdurend zoeken naar het benadrukken van verschillen”, stelde hij daar vandaag over in “De ochtend” op Radio 1. Sterker nog, volgens de Brugse burgemeester zijn partijpolitieke structuren “uit de tijd”. “We leven nu in een tijd waarin we moeten kijken met wie we willen samenwerken. Ik wil aan de kant staan van zij die openstaan voor de toekomst en dat vind ik evengoed terug in andere partijpolitiek als in onze eigen partij”, klinkt het.

Brugs burgemeester Landuyt stopt met politiek als hij niet herverkozen wordt

Persoonlijk voelt hij zich naar eigen zeggen meer thuis in de gemeentelijke politiek. Daar moet je volgens hem als burgemeester voortdurend kijken hoe je kan samenwerken. “Je zoekt naar politieke consensus en oplossingen voor de burgers van zijn gemeente”, klinkt het.

Landuyt over Crombez: “Ik ben wellicht meer gematigd”

Er is – naast de conflicterende aard van de partijpolitiek – nog een andere reden waarom  Landuyt het nationale niveau vaarwel zegt, namelijk de koers van Crombez. Hoewel hij een “overtuigd SP.A’er” is, zit hij “niet meteen op dezelfde golflengte” met zijn voorzitter. “Ik ben wellicht meer gematigd, ik ben meer voor samenwerking met de liberalen en met groenen”, klinkt het bij de Brugse burgemeester.

Landuyt is niet de enige sp.a’er die vragen heeft bij de koers van Crombez. Eerder nog haalde Hans Bonte – burgemeester van Vilvoorde en Kamerlid – hard uit naar de decumul. “De kiezer kickt niet op cumulmaagden”, vertelde hij aan De Morgen. “Mochten alle partijen een decumul invoeren, dan zou dat een zeer goede zaak zijn. Nu zijn wij de naïevelingen die in ons eigen vlees snijden. Cumulards en anciens zoals Peter Vanvelthoven, Renaat Landuyt en ik, staan politiek sterker dan de jongeren. Het zijn precies deze sterkhouders die nieuwelingen kunnen lanceren en opleiden.”