Volgens de Libische marine heeft de kustwacht van het Noord-Afrikaanse land 574 migranten opgevist voor de Libische kust in slechts één dag. Dit in drie verschillende operaties. De migranten zijn overhandigd aan het Libische overheidsdepartement van Illegale Migratie, zo rapporteert persagentschap Reuters.

Een woordvoerder van de Libische marine, genaamd Ayoub Qassem, stelde woensdag dat de Libische kustwacht 574 migranten heeft opgevist uit hun rubberen bootjes nabij de Libische kust. Dit in drie reddingsacties maandag. Ter hoogte van al-Zawaiya in het westen van het land werden 292 migranten onderschept op een boot, waaronder 10 kinderen en 42 vrouwen. Een andere onderschepte boot in de buurt had 101 migranten aan boord. Nabij de hoofdstad Tripoli werden dan weer 181 migranten van twee boten geplukt.

“Alle illegale migranten werden gebracht naar de Abu Sitah marinebasis in Tripoli en vervolgens overhandigd aan het Departement van Illegale Migratie”, zo vertelde Qassem verder. De migranten – van Afrikaanse en Arabische afkomst – zouden echter hiervoor eerste zorgen toegediend hebben gekregen.

Migratie vanuit Libië droogt op

De westkust van Libië is een belangrijk trefpunt voor duizenden migranten die Europa willen bereiken. Zij profiteren van de chaos in het land die van start ging sinds de Libische burgeroorlog in 2011 en de dood van Libische autocraat Moammar al-Qadhafi. Het aantal migranten die oversteken naar Italië is echter recentelijk gezakt. Dit omwille van een aantal redenen.

(Lees verder onder de tweet.)

De Italiaanse overheid werkt reeds een poos samen met de Libische overheid waardoor een de facto pushbackbeleid is ontstaan. De Libische kustgeld krijgt geld van Italië en in ruil houdt men de migranten binnen Afrika. Een militie onmantelde vorig jaar nog een centrum van mensensmokkelaars in Sabratha, ten westen van Tripoli. Ten slotte is sinds juni een rechts-populistische regering in Italië aan de macht die migrantenboten wegstuurt.