In een interview met Het Laatste Nieuws klinkt Groen-voorzitter Meyrem Almaci brandend ambitieus over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo gaat de partijvoorzitter voor 20 procent meer bestuursdeelnames en wil ze dat Groen twee op de drie centrumsteden gaat bestieren. De vraag blijft evenwel met wie Groen deze coalities gaat smeden. Enkel het Vlaams Belang sluit Almaci bij voorbaat uit. Daarnaast acht ze “in Antwerpen ook een coalitie met de N-VA niet mogelijk”.

Volgens Almaci bereikten we deze zomer “een kantelpunt”. De hoge temperaturen maakten de “klimaatverandering helemaal niet meer abstract”, redeneert de Groen-voorzitter. Daarnaast houden volgens Almaci steeds meer kiezers zich met Groene thema’s zoals klimaat, mobiliteit en betaalbaar wonen bezig. Het gevolg? Zondag 13 oktober kan volgens haar “wel eens groene zondag […] worden”.

De voorzitter van Groen wil het enthousiasme voor haar partij na de verkiezingen in 20 procent meer bestuursdeelnames omzetten. Daarnaast wil ze dat haar partij een vinger in de pap heeft in twee op de drie centrumsteden. Over hoeveel burgemeesters ze wil leveren, spreekt Almaci zich niet uit. “Voor mij gaat het niet om de titels, maar om wat je ermee kan doen. N-VA heeft vandaag op alle niveaus sleutelposities in handen, maar voor alle beloftes die ze inslikt – en dat zijn er veel – is het excuus dat ze niet genoeg macht heeft”, klinkt het fel in Het Laatste Nieuws.

Deur voor Mertens en co staat open

Voor Almaci zijn “alle democratische partijen potentiële gesprekspartners”. Alleen het Vlaams Belang – en niet de extreemlinkse PVDA – wil Almaci uitsluiten. “Los daarvan acht ik in Antwerpen ook een coalitie met de N-VA niet mogelijk, omdat wij in alles de uitdager zijn van Bart De Wever”. In andere gemeenten en steden – zoals bijvoorbeeld in Mechelen – is een samenwerking met de partij van Bart De Wever wel mogelijk. “Maar de manier waarop De Wever Antwerpen verdeelt, staat haaks op waar wij voor staan”.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/SamvanRooy1/status/1032934180873809920

De uitlatingen van Almaci komen niet als een verrassing. Zo bestuurt Groen in Borgerhout met de sp.a en de PVDA. Hoogstens kan men de timing als ongelukkig omschrijven. Zo stelde PVDA-voorzitter Peter Mertens begin deze maand nog dat er twee kanten aan het verhaal in Venezuela“ waren.

Almaci: “Niet bang voor debat rond veiligheid, migratie en identiteit”

Verschillende partijen verwachten dat de N-VA de gemeenteraadsverkiezingen wil winnen met nationale thema’s zoals asiel en migratie. Almaci heeft hier naar eigen zeggen geen schrik voor. “Wij zijn niet bang om het debat rond veiligheid, migratie en identiteit te voeren, hoor. Ook wij vinden veiligheid een topprioriteit. Maar voor ons beperkt zich dat niet tot repressie”, stelt ze tegenover Het Laatste Nieuws.