De anti-Turkse sancties vanwege Washington laten zich voelen. De Turkse lira, de munteenheid van het West-Aziatische land, is nauwelijks 14 eurocent waard. Maar Turken staan overal op om solidair te zijn met hun (echte) vaderland en president. Een Turkse zaakvoerder in Schaarbeek laat zijn klanten zelfs betalen in lira als ware de labiele munt evenveel waard als één euro. Maar met verlies verkopen in België is strafbaar. Bovendien moet je als Belgische belastingplichtige in euro handelen. “Ik wil uitzoeken hoe ik binnen de wet kan blijven. Desnoods pas ik zelf bij”, zo stelt de kebabverkoper echter zelfzeker in De Standaard en BRUZZ.

De Turkse economie staat aan een afgrond. Het slinkend vertrouwen in de Turkse economie door de starre grip van de president Recep Erdogan op de economie van zijn land en Erdogans halsstarrig weigeren om de intrestvoeten te verhogen na de grote inflatie is nóg kleiner geworden na sancties vanwege Amerikaans president Donald Trump (Rep.). De Turkse munt, de lira, is nog maar 0,14 euro waard. Grote delen van de Turkse bevolking, ook bij ons, zijn echter solidair. Een kebabzaak in het Brusselse Schaarbeek laat klanten in lira betalen aan de bijzonder voordelige wisselkoers van 1:1. “Hier is een lira evenveel waard als een euro”, klinkt het bij de pita-zaakvoerder in De Standaard. En hij is niet de enige die zo’n pro-Turkse monetaire stunt uitvoert.

“Echte, ­Ottomaanse döner kebabs” kopen met lira als zijnde 1 euro

De Koerdisch-Turkse Seyfettin Erdem heeft sinds vijf maanden een zaak genaamd Dönerico, in de Josaphatstraat te Schaarbeek. De Standaard noteert dat Seyfettin specialiseert in het bereiden van “echte, ­Ottomaanse döner kebabs”. Als echte Ottomaan is Erdem dan ook gevoelig aan de oproepen van ‘sultan’ Erdogan. Onlangs riep Erdogan de Turken nog op om massaal hun goud en dollars om te wisselen in lira. Dit in een poging om de neerwaartse lira-spiraal te stoppen. Maar Erdem heeft nog een straffer idee.

Erdem wil namelijk in zijn zaak 1 lira aanvaarden als 1 euro. “Het is een symbolische steuncampagne aan mijn land”, zegt ­Erdem in de krant van De Standaard. “Als de Verenigde Staten Europa zouden aandoen wat ze Turkije aandoen, dan deed ik net hetzelfde.” Het betreft echter een potentiële financiële aderlating, want eerder deze week was een lira nauwelijks 0,14 euro waard. Maar Erdem zijn plannen worden al gevolgd door een Turks café in de buurt. En op Facebook krijgt Erdem steun van tal van andere Turken. Volgens hen is Erdem een ‘goede vaderlander’.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Değerli arkadaşlar vatanım için işletmem olan DÖNERICO ' da 1 euro 1 tl karşılıgindadir TÜRK LIRASI ile ödeme yapabilirsiniz herşey TÜRKİYEMİZ icin

Publiée par Seyfettin Erdem sur Dimanche 12 août 2018

Nog niemand heeft in lira betaald

Voorlopig heeft echter nog nog geen enkele klant in lira betaald in Dönerico, “want ze willen niet dat ik verlies maak”, zo stelt Erdem zelf. Hoe Erdem de juridische kant van zijn stunt zal afschermen eens dat wel gebeurt, is evenwel onduidelijk. Met verlies kopen is immers illegaal en handelaars mogen in België ook niet zomaar in een buitenlandse munt zaken verkopen. “Ik wil uitzoeken hoe ik binnen de wet kan blijven. Desnoods pas ik zelf bij, als een liefdadigheidsactie”.

Eerder riep Erdogan Turken ook al op om geen Amerikaanse iPhones meer aan te schaffen. De oproepen van Erdogan vinden bij veel Turken gehoor. Op sociale media circuleren onder meer filmpjes van Erdogan-aanhangers die dollars in brand steken in hun protest tegen Amerikaans president Trump en zijn sancties.

In protest of Trump, Turks burn and blow their nose on American dollars.

Publiée par Eretz Yisrael sur Mardi 14 août 2018