Jacht Piqueur eindelijk verkocht: Rijke Turk vaart nu met ‘Rubeccan’

0
2810

De Rubeccan, het prestigesymbool en luxejacht van de eens invloedrijke Optima-topbankier Jeroen Piqueur, is eindelijk verkocht. Een rijke Turk kan nu met het miljoenenjacht – uitgerust met kamers voor 10 personen, een sauna en een jacuzzi – rondvaren. Hij kon het jacht aanschaffen voor een bedrag kleiner dan 9,8 miljoen euro, al flink wat minder dan de vraagprijs van 11,9 miljoen in 2015. Hoeveel er nu zal gaan naar de Optima-gedupeerden moet nog blijken.

De Tijd rapporteert dat het miljoenenjacht van Piqueur is verkocht. De luxeboot is laatst gespot tussen Sicilië en Griekenland, wellicht op weg naar Turkse wateren. Dat is goed nieuws voor het COIV (Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring) die het verkoopbedrag kon ontvangen, en mogelijk ook voor de Optima-schuldeisers. Al jaren kreeg men het jacht maar niet verkocht en moest het schip in de jachthaven van het Spaanse Altea aangemeerd blijven. Een duur uitstel, want in Altea moest er 10.000 euro lidgeld per maand betaald worden.

Plezierjacht Piqueur dobbert nu in Middellandse zee

“Het was de moeilijkste verkoop die we ooit hebben meegemaakt”, zo vertelt Hans Lengers, verkoopdirecteur van het Nederlandse Lengers Yachts, in De Tijd. De verkoop was vorig jaar in mei reeds beklonken, maar omdat enkele papieren zoek waren geraakt bij de inbeslagname, bleef de afronding van de koop aanslepen, aldus nog Lengers.

De Rubeccan, vernoemd naar de kinderen van Piqueur, was een statussymbool voor de eens machtige en rijke Gentse Optima-bankier Jeroen Piqueur. Het heeft een sauna, een fitness, een jacuzzi en plaats voor 10 gasten. De verkoop heeft echter veel minder geld in het laatje gebracht dan dat het schip oorspronkelijk kostte. In 2015 vroeg men nog 11,9 miljoen euro. Deze vraagprijs bracht men later naar 9,8 miljoen en de verkoop zou doorgegaan zijn aan een nog mindere prijs, al willen de betrokkenen niet kwijt aan welke prijs exact. De prijs werd gedrukt door de Optima-affaire, de dubieuze naam van de oorspronkelijke eigenaar en de inbeslagname.

Hoeveel van de miljoenenopbrengst de Optima-gedupeerden nu zullen ontvangen is nog niet meteen duidelijk. Daarvoor is het afwachten tot het aflopen van de juridische procedures die tegen Piqueur lopen.

De stank van de Optima bank

In juni 2016 raakte Optima Bank in de moeilijkheden na controle door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Het balanstotaal was sterk verkleind en niet veel later blokkeerde de Nationale Bank van België de rekeningen. Ook de verzekeringsactiviteiten van Optima werden stilgelegd. Op eigen verzoek van Optima zelf werd de bank hierna failliet verklaard. In juli van datzelfde jaar werd een onderzoekscommissie opgericht in zowel de Kamer als in de Gentse gemeenteraad. Er loopt nu een rechtszaak tegen Piqueur wegens fiscale fraude. Enkele weken geleden vroeg advocaat van de voormalige Optima-topman echter nog de vrijspraak of op zijn minst een lagere straf. In eerste aanleg kreeg Piqueur nog een boete van 1,5 miljoen euro en vier maanden celstraf.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook betrokken bij de zaak-Optima is ‘mandatenkoning’ Geert Versnick (Open Vld) die bestuurder was van Optima Group NV sinds 2011. Versnick kwam sindsdien ook verschillende malen in opspraak tijdens de hetze rond cumuls tijdens de Publifin- en Telenetaffaire. Ook bepaalde reizen naar Thailand als provincie-gedeputeerde brachten Versnick in een slecht daglicht.

Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) kwam tevens in opspraak. Nadat Termont eerst had verklaard niets te maken hebben gehad met Optima of Piqueur, bleek hij later verschillende reisjes te hebben gemaakt met Piqueur naar Cannes en Londen. Volgens Termont gebeurde dit echter nooit met het jacht in kwestie, de Rubbecan, maar met de gehuurde jachten de ‘Alter Ego’ en de ‘Secret Life’. Deze reizen werden deels door Optima gefinancierd en deels door stad Gent zelf.

In "Terzake" geef ik een analyse van de Gentse gemeenteraad waar burgemeester Daniël Termont (SP.A) zich heeft moeten verantwoorden over Optima en zijn relatie met topman Jeroen Piqueur.

Publiée par Ivan De Vadder sur Mercredi 29 juin 2016