Danilo Toninelli (M5S), de Italiaanse minister van Transport, vindt dat het Verenigd Koninkrijk de 141 bootmigranten aan boord van de Aquarius moet opnemen, aangezien het schip geregistreerd werd in Gibraltar.

De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli (M5S) wil dat de Britse regering “haar verantwoordelijkheid opneemt” en de 141 migranten aan boord van de Aquarius opneemt. De Aquarius werd immers geregistreerd in Gibraltar – een Brits gebied. “Op dit moment dient het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijkheid te nemen om de schipbreukelingen te beschermen”, schreef Toninelli op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Gibraltar van plan registratie in te trekken

Niet lang na de uitspraken van Toninelli kwam aan het licht dat Gibraltar van plan is om de Aquarius van zijn registratie in Gibraltar te ontdoen. De “kennisgeving van verwijdering” werd op 6 augustus door de scheepvaartautoriteiten van Gibraltar afgegeven omdat het schip was geregistreerd als “inspectievaartuig”, maar gebruikt werd voor reddingswerkzaamheden.

De Aquarius zoekt sinds gisteren opnieuw naar een haven om aan te meren met de migranten die het heeft opgepikt in de Middellandse Zee. Libië weigerde de migranten aan land te laten en ook onder de Europese landen is men nog op zoek naar een oplossing. Het schip bevindt zich momenteel in internationale wateren tussen Malta en Italië.