De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) eist dat de Europese Unie tussenbeide komt omdat Malta weigert om de Diciotti – een schip met 177 migranten aan boord – te laten aanmeren. Anders zal Italië de migranten terugsturen naar Libië, aldus Salvini.

“Ofwel besluit Europa om Italië serieus te helpen, te beginnen met bijvoorbeeld de 180 immigranten aan boord van het schip Diciotti, ofwel zullen wij gedwongen worden datgene te doen wat de smokkelaars definitief een halt zal toeroepen”, zei Matteo Salvini. “Dat betekent de mensen die op zee gered zijn terugbrengen naar Libië.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ruzie met Malta

De Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht, werkt in het kader van de reddingsoperatie Frontex in de Middellandse Zee. Het schip ligt al sinds 16 augustus voor Lampedusa. De Italiaanse regering vroeg aan Malta om de migranten op te nemen, met het argument dat ze in Maltese wateren werden gered.

De Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farruglia beschuldigde de Italianen ervan de migranten in Maltese wateren te redden “enkel en alleen om te beletten dat ze de Italiaanse wateren binnenkomen”. Danilo Toninelli (M5S), de Italiaanse minister van Transport, noemde de houding van Malta “een sanctie waardig” en riep de andere EU-landen op om hun havens open te stellen.