Een Italiaans schip heeft bootmigranten dat het gered had terug naar Libië gebracht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Proactiva Open Arms een “schending van het internationaal recht”. De Verenigde Naties onderzoeken de zaak. “Libië is geen veilige plaats en deze operatie kan een schending van het internationaal recht betekenen.”

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale migratie en wil 500.000 illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigerde ruim een maand geleden voor het eerst een ngo-schip, genaamd de ‘Aquarius’, met 600 bootmigranten toe te laten tot Italië. Daarna bleef hij ngo-schepen consequent weigeren. Hij richtte zich daarbij ook tot de ngo’s, die zich volgens Salvini schuldig maken aan illegale immigratie. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen?”

Schending internationaal recht?

Gisterennacht werden 108 bootmigranten gered uit de Middellandse Zee door een Italiaans schip dat werkt aan een olieplatform op zee. De migranten werden echter niet naar Italië gebracht, ze werden teruggebracht naar Libië, waar ze vandaan kwamen. Volgens de Spaanse VN-vluchtelingenorganisatie Proactiva Open Arms een “schending van het internationaal recht”.

Libië wordt immers officieel gezien als een onveilig land, zowel door de VN als de EU. Het terugsturen van migranten vanuit internationale wateren naar een plaats waar hun leven in gevaar is, is verboden. Daarom zou de reddingsoperatie volgens sommigen ingaan tegen het internationaal recht. “Libië is geen veilige plaats en deze operatie kan een schending van het internationaal recht betekenen”, zo stelt de VN.

Italië laat weten dat het absoluut geen wettelijke overtredingen heeft gemaakt, en dat de reddingsactie plaatsvond in Libische wateren (en dus niet internationale wateren, nvdr.) en “bovendien stond de hele operatie onder het bevel van de Libische kustwacht”, klinkt het. De Verenigde Naties onderzoeken of die beweringen kloppen.

Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is alvast niet onder dr indruk van het onderzoek van de VN of de beweringen dat Italië internationale wetten geschonden zou hebben. “De Libische kustwacht heeft de voorbije uren 611 migranten gered en teruggebracht. De ngo’s protesteren en de mensensmokkelaars verliezen hun job. Goed zo, we doen zo voort!”, aldus Salvini op Facebook.