Hoewel het grootste deel van het terrein van het kalifaat van de Islamitische Staat in Irak en Syrië werd veroverd, is de groep verre van uitgeteld. Zo’n 30.000 strijders zouden zich voorbereiden op nieuwe oorlogen, in afwachting van hun kans om hun staat terug op te richten. 

Een rapport aan de VN-Veiligheidsraad waarschuwt dat de dreiging van IS opnieuw toeneemt. De totale sterkte van IS in Irak en Syrië zou nog altijd tussen de 20.000 en 30.000 strijders liggen. Bovendien maakt een significant aantal ‘foreign terrorist fighters’ nog altijd deel uit van de groep.

(Lees verder onder de tweet.)

Guerilla

Ondanks de enorme verliezen die IS de afgelopen jaren heeft geleden, blijven veel militanten nog altijd bijzonder geëngageerd en actief op het slagveld. Velen van hen verschuilen zich in sympathiserende gebieden en gemeenschappen in Syrië en Irak. IS lijkt zo terug te plooien op haar oorspronkelijke ‘modus operandi’ van voor de Syrische oorlog, namelijk de guerrillaoorlog.

Daarnaast werden er de afgelopen jaren wereldwijd verschillende aan IS-gelieerde groepen opgericht. Van West-Afrika en de Maghreb tot in de Filipijnen. Die groepen zijn sterk gedecentraliseerd en er is ook geen sprake van een echte hiërarchische commandostructuur. Toch blijft kalief Aboe Bakr al-Baghdadi en gezaghebbende figuur.

Al-Qaeda blijft belangrijke speler

Ook Al-Qaeda blijft een belangrijke speler in het internationale jihadisme. In sommige gebieden – zoals in Jemen – staat Al-Qaeda nog altijd sterker dan Islamitische Staat. Ook zou de groep de laatste jaren, terwijl de meeste aandacht naar IS uitging, werken aan een comeback.