Mastercard zou de fondsenwervingswebsite Patreon gedwongen hebben om de bekende islamcriticus Robert Spencer van het platform te verwijderen.

Robert Spencer schreef woensdag op zijn website ‘Jihad Watch’ dat hem zonder waarschuwing de toegang tot Patreon werd ontzegd. Hij had een mail van de klantendienst van Patreon ontvangen die meldde dat de fondsenwervingswebsite “door Mastercard was geïnformeerd dat wij [onmiddellijk] uw rekening van Patreon moeten verwijderen”.

(Lees verder onder de tweet.)

Southern Poverty Law Center

“Mastercard heeft een strengere wet- en regelgeving dan Patreon en zij behouden zich het recht voor hun diensten niet aan te bieden op accounts van hun keuze”, klonk het verder in een verklaring van de klantendienst. “Dit is in lijn met hun servicevoorwaarden, wat betekent dat we hieraan moeten voldoen.”

Spencer beweerde echter dat hij geen Mastercard gebruikt en ook geen Mastercard aan zijn Patreon-account gekoppeld heeft. Spencer denkt dat hij geviseerd wordt door Mastercard omdat het Southern Poverty Law Center (SPLC) hem als “extremist” bestempelde. Het SPLC beschrijft zichzelf als een burgerrechtenorganisatie die “haat en vooroordelen bestrijdt“, maar zelfs het linksliberale Politico vindt dat ze daarin overdrijven.

Jihad Watch

Spencer is vooral bekend vanwege zijn kritiek op moslimextremisme en -terrorisme. Op ‘Jihad Watch’ staat te lezen: “niet-moslims […] worden geconfronteerd met een gezamenlijke inspanning van islamitische jihadisten, van wie de motieven en doelen door de westerse media grotendeels worden genegeerd, om hun samenlevingen te vernietigen en islamitische wetgeving op te leggen – en daartoe geweld te plegen, ook al blijft hun algemene doel buiten bereik. Die inspanning valt onder de algemene noemer jihad.”

Eerder verwijderde Patreon ook al rechtse persoonlijkheden zoals Lauren Southern en Brittany Pettibone van het platform. Volgens Spencer maakt zijn verwijdering deel uit van een grotere trend. “Dit lijkt me allemaal deel uit te maken van de algemene poging om alle dissidente stemmen het zwijgen op te leggen en alleen linkse partijen aan het woord te laten in de aanloop naar de verkiezingen van 2018”, zegt Spencer tegen Breitbart.