Afgelopen woensdag vonden verschillende huiszoekingen plaats in de omgeving van Luik in het kader van een mogelijk verijdelde terroristische aanslag. Eerder die dag werd jihadist Magomed-Ali C. gearresteerd in Duitsland. Ali C. beraamde een terroristische aanslag in Duitsland, en had daarvoor een handlanger die in ons land verbleef. Dat meldt De Morgen.

In april 2017 werd de Fransman Clement B. gearresteerd door het Franse gerecht. Clement B. werd al sinds januari 2015 gezocht in ons land vanwege zijn betrokkenheid bij een Tsjetsjeense terreurcel. De Franse jihadist verbleef een lange tijd in Luik, Verviers en zou ook een tijdje in Antwerpen hebben gewoond. Vorig jaar kon de ondergedoken man dan toch gearresteerd worden.

Naast betrokkenheid bij de Tsjetsjeense terreurcel, werd Clement B er ook van  verdacht zelf een terroristische aanslag te beramen. Uit het onderzoek bleek dat Clement B. verschillende keren pendelde tussen Luik, waar hij een lange tijd verbleef, en Duitsland. In Duitsland had Clement B. telkens afspraken met Magomed-Ali C., met wie hij samen een aanslag voorbereidde.

Explosieven verdwenen

Afgelopen woensdag werd Magomed-Ali C. gearresteerd in de Duitse hoofdstad Berlijn, op verdenking van terrorisme. “We weten dat de verdachte op 26 oktober 2016 TATP had in zijn flat in Berlijn”, stelt een woordvoerder van het Duits federaal parket aan De Morgen. “We hebben die flat nu doorzocht, maar niets gevonden. We weten nog niet wat er met die explosieven is gebeurd.”

Na de huiszoeking in Duitsland, werden ook verschillende huiszoekingen uitgevoerd in ons land. Mogelijk ging men daar op zoek naar de verdwenen explosieven. “Dit was een gemeenschappelijk onderzoek van het Belgische, het Franse en het Duitse gerecht, waarvoor de onderzoeksrechter ook enkele verificaties wou doen in ons land”, aldus het Belgisch federaal parket aan De Morgen. “Daarbij is in België niemand in verdenking gesteld of aangehouden.”