De gemeenteraad van West-Hollywood heeft unaniem een resolutie goedgekeurd die vraagt om de verwijdering van de Walk of Fame-ster van president Donald Trump (Rep.). Ze vragen aan de stad Los Angeles en de Kamer van Koophandel van Hollywood om de ster te verwijderen omwille van “zijn storende behandeling van vrouwen en andere acties die niet overeenkomen met de waarden van de stad West-Hollywood, de regio, de staat en het land.” Andere sterren van ‘celebrities’ die onlangs in opspraak kwamen zoals Bill Cosby en Kevin Spacey liggen niet ter discussie.

In de resolutie sommen de gemeenteraadsleden de redenen voor de verwijdering op. Hierin staat naast hoe Trump vrouwen zou mishandelen ook onder meer zijn mening over klimaatsverandering, het verminderen van fondsen voor een AIDS-programma en zijn weerstand tegen het werk van de geheime diensten. De resolutie zegt dat in tijden van ‘#timesup’ and ‘#metoo’ het onacceptabel is om Trump de ster te laten hebben.

Vandalisme

Donald Trump kreeg de ster op de Hollywood Boulevard in 2007 omwille van het groot succes van zijn reality-show ‘The Apprentice’ in Amerika, maar ook in de rest van de wereld. Sinds hij president is geworden werd zijn ster al talloze keren gevandaliseerd en vernield door tegenstanders van Trump.

Tijdens de stemming waren er heel wat supporters van de ster/president aanwezig die de verwijdering weerzinwekkend en grof vonden.

Ethische stad

Toen een tijd terug gevraagd werd om de ster van Bill Cosby, naar aanleiding van Cosby’s seksueel misbruik, te verwijderen zei de Kamer van Koophandel dat ze dat nooit zouden doen omdat de Walk een historische site zou zijn. “Eens een ster werd toegevoegd, wordt het als deel van het historisch weefsel beschouwd“, aldus de toenmalige voorzitter Leron Gubler. “Daardoor hebben we nog nooit een ster verwijderd.” Ook de ster van vermeende serieverkrachter Kevin Spacey ligt er nog steeds.

Eerder dit jaar werd de hardcore porno-actrice en prostitué Stormy Daniels de ‘sleutel’ van West-Hollywood toegewezen. Bovendien werd 23 mei als ‘Stormy Daniels-dag’ verklaard door burgemeester John Duran, omwille van haar “verzet tegen de president”.

(Lees verder onder de tweet.)

John Duran, een van de weinige verkozen HIV-positieve politici in de VS, werd zelf eerder geconfronteerd met klachten over seksuele intimidatie, wat de stad in 2016 500.000 dollar kostte. Er werd toen een regeling gevonden tussen de burgemeester, de stad en afgevaardigde van de gemeenteraad, Ian Owens. Die laatste had de burgemeester leren kennen via de homo-app Grindr en had nadien zijn job bij de stad gekregen.