Eerder raakte bekend dat Zohra Othman, de enige PVDA’er met een uitvoerend mandaat en nummer twee op de Antwerpse PVDA-lijst, de actieve politiek verlaat. Hoewel de voormalige PVDA-kandidaat haar opstappen aan een verschil in visie wijt, heeft het conflict volgens de Gazet van Antwerpen een andere oorzaak. Othman zou het namelijk betreuren dat haar partij niet tussenbeide kwam bij een geschil binnen het (linkse) advocatenbureau Progress Lawyers Network.

Enkele maanden geleden, bij de gedeeltelijke voorstelling van de PVDA-lijst, klonk partijvoorzitter Peter Mertens nog heel ambitieus. Zo geloofde hij dat zijn partij kan groeien naar vijf, zes of zelfs meer zetels. De partij van de Keizer (de N-VA van burgemeester Bart De Wever, n.v.d.r.) zal wel ongenaakbaar blijven, maar voor de plaatsen daarna is het knokken. Misschien kan PVDA zelfs de derde partij van Antwerpen worden”, stelde hij in april. Nu, enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, krijgt de partij met het vertrek van Othman een stevige opdoffer te verwerken. De voormalige nummer twee zou zich naar eigen zeggen niet meer herkennen in haar partij.

https://twitter.com/SCEPTR_online/status/1029826405872427010

Conflict tussen generaties

Er is echter meer aan de hand, zo weet de Gazet van Antwerpen. Zo was er binnen het aan de PVDA gelieerde advocatenbureau, Progress Lawyers Network een groot conflict gaande. De jongere advocaten zouden meer inspraak hebben geëist. Hoewel het advocatenbureau sensu stricto geen onderdeel van de extreemlinkse partij is, zijn er hechte banden met de PVDA. Het kantoor werd vooral bekend door hun rol in de zogenaamde visumrel. Hierbij vertegenwoordigde advocate Mieke Van den Broeck het gezin dat een visum wilde in een juridische hetze met Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Othman, die als advocaat werkzaam is bij het progressieve advocatenkantoor, stond aan de kant van de oudere PVDA-garde en zou het betreuren dat haar partij niet tussenkwam in het conflict. “Dat neemt ze haar partij heel kwalijk en daarom besliste ze om te stoppen”, klinkt het bij een bron dicht bij de opgestapte PVDA-kandidaat.

Volgens advocaat Jan Buelens van het Progress Lawyers Network was er inderdaad een conflict tussen generaties. “Alleen zie ik de link niet met de beslissing van Othman. PVDA is nooit in beeld gekomen. We zijn onafhankelijk”, stelt hij tegenover de Gazet van Antwerpen.

Mertens, die Othman laat vervangen door gemeenteraadslid Mie Branders, betreurt het vertrek van zijn districtsschepen.

ADVERTENTIE