In Kortrijk is halalslagerij CIMS voor minstens één maand gesloten nadat bleek dat de zaakvoerder zich schuldig maakte aan mensenhandel met het oog op economische uitbuiting. Dat meldt HLN. Hij zocht mensen die illegaal in de slagerij wilden werken, en gaf hen daarvoor geen loon. Eerder moest ook de Kortrijkse supermarkt ‘Rahman’ enkele maanden sluiten wegens mensenhandel. 

In het verleden werd halalslagerij CIMS al een tijdlang gesloten nadat uit een controle van het Federaal Voedselagentschap bleek dat de halalslagerij het niet zo nauw nam met de regels omtrent voedselveiligheid. De komende maand (mogelijk langer) zal de halalslagerij opnieuw haar deuren moeten sluiten.

Mensenhandel en uitbuiting

De bal ging aan het rollen toen een buurtbewoner van de halalslagerij verdachte handelingen opmerkte in de winkel en de politie verwittigde. Toen de politie poolshoogte ging nemen, stuitten ze op enkele mensen die illegaal tewerkgesteld werden in de halalslagerij. Ze kregen geen loon. Eten, drinken en mogelijk ook onderdak waren hun beloning.

Uit daaropvolgend onderzoek blijkt dat de zaakvoerder van de halalslagerij bewust op zoek ging naar mensen (mogelijk ook illegalen) die illegaal wilden werken in zijn slagerij, zodat hij ze geen loon moest geven. Daarbij zou hij zich ook schuldig gemaakt hebben aan mensenhandel met het oog op economische uitbuiting.

(Lees verder onder de tweet.)

Dit alles deed burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld) besluiten de halalslagerij tijdelijk te sluiten. Het is niet het eerste handelspand dat (tijdelijk) gesloten wordt. In het recente verleden werd bijvoorbeeld ook supermarkt ‘Rahman’ vier maanden gesloten wegens mensenhandel. Ook de Turkse bakkerij Ceto moest een tijdland de deuren sluiten.