Vorige week kwam aan het licht dat katholieke priesters in de Amerikaanse staat Pennsylvania de afgelopen 70 jaar minstens 1.000 minderjarigen misbruikten. Bovendien trachtten de plaatselijke kerkleiders de zaak jarenlang in de doofpot te steken. In een reactie liet het Vaticaan weten “schaamte en verdriet” te voelen.

Zo’n 301 priesters in Pennsylvania hebben in de loop van de afgelopen 70 jaar minstens 1.000 minderjarigen seksueel misbruikt. Mogelijk gaat het zelfs om duizenden slachtoffers. “Het was seksueel misbruik van kinderen, met inbegrip van verkrachting, begaan door volwassen mannen – priesters – tegen kinderen”, zegt procureur-generaal Josh Shapiro. “Priesters verkrachtten kleine jongens en meisjes. Ze verborgen het allemaal tientallen jaren.”

(Lees verder onder de tweet.)

Doofpotoperatie

Het gaat om het grootste Amerikaanse onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk ooit. Het 884 pagina’s tellende rapport was het resultaat van een twee jaar durend onderzoek. Het was voornamelijk gebaseerd op documenten uit geheime archieven van de bisdommen, met inbegrip van handgeschreven bekentenissen door priesters.

Die documenten beschreven niet enkel het misbruik, maar ook een doofpotoperatie. Zo werden slachtoffers ontmoedigd om naar de politie te trekken. In sommige gevallen werd zelfs de politie geïntimideerd. “De doofpotoperatie was minutieus uitgewerkt”, zegt Shapiro. “Het onderzoek is gebaseerd op de documenten die de geestelijken zelf bijhielden over het misbruik.”

“Het patroon was misbruiken, ontkennen en verdoezelen”, aldus Shapiro. “Ze lieten het toe dat priesters 40 jaar actief bleven.” Slechts twee van de priesters die in het rapport genoemd worden, worden nog vervolgd. Sommigen van de daders zijn intussen al gestorven. Geen van de bisschoppen die in het rapport genoemd werden hebben publiekelijk hun ontslag aangeboden.

Reactie Vaticaan

In een eerste reactie uitte het Vaticaan donderdag “schaamte en verdriet”. Woordvoerder van het Vaticaan Greg Burke zei dat de Kerk harde lessen moet trekken uit haar verleden. Het Vaticaan beloofde misbruikers ter verantwoording te roepen.

Ook werd de “noodzaak om mee te werken” aan het burgerlijk recht benadrukt. Volgens de verklaring begrijpt paus Franciscus hoe “deze misdaden het geloof en de geest van de gelovigen kunnen opschudden” en wil hij “deze tragische verschrikking uitroeien”.