De Antwerpse afdeling van Groen heeft dinsdag haar ‘regenboogplan’ gelanceerd. Een van de speerpunten van de campagne is dat kinderen van jongs af aan – zelfs reeds van in het kleuterklasje – moeten weten dat bepaalde mensen een verschillende seksuele geaardheid hebben.

Deze week vindt de ‘Antwerp Pride’ plaats in de Scheldestad. Reden genoeg voor burgemeesterkandidaat Wouter Van Besien (Groen) om met een regenboogplan naar de pers en kiezer te trekken. Dit plan houdt onder meer in dat ook kleuters moeten geconfronteerd worden met homoseksualiteit. Normaliter krijgen kinderen pas later in het basisonderwijs seksuele opvoeding. Van Besiens partij wil tevens dat slachtoffers van ‘gaybashing’ (homofoob geweld) incidenten makkelijker kunnen melden, zo stelt de Groen-kopman in Antwerpen op ATV.

“De wereld moet een spiegel krijgen in het lesmateriaal”

Groen Antwerpen heeft een plan opgesteld dat moet zorgen voor meer aandacht voor holebi’s en transgenders in onze samenleving. En ook in het onderwijs moet daarvoor meer aandacht worden aangewend, zo vindt Van Besien. Hij wil dat kinderen van jongs af aan in Antwerpse scholen lesmaterialen krijgen die “de diversiteit van de wereld weerspiegelen”.

“En dat gaat zowel over seksuele geaardheid en de verschillen die daartussen zijn, als andere verschillen die er zijn… Mensen met migratieachtergrond enzovoort”, zegt Van Besien verder. “De wereld moet een spiegel krijgen in het lesmateriaal dat er aangeboden wordt aan de kinderen in het onderwijs”. Groen heeft niet alleen de Antwerpse stadsscholen voor ogen, maar scholen in alle onderwijsnetten, dus ook bijvoorbeeld de katholieke, islamitische en joodse instituten.

Hiernaast wil Groen Antwerpen werk maken van genderneutrale sporthallen zodat “iedereen er zich welkom en veilig voelt” en meer meldingspunten voor ‘gaybashing’. Stad Antwerpen profileert zich onder het bestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA) reeds als zeer holebivriendelijk, maar “er moet nog veel gebeuren”, aldus nog Van Besien op ATV. “Op vlak van onderwijs, op vlak van tegengaan van geweld, op vlak van internationale solidariteit. […] In die zin is het een strijd die nog lang niet gestreden is.”