Robert Vertenueil, de voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, wil volgens Le Soir een nieuwe nationale staking. De ABVV-kopman is vooral niet te spreken over plannen rond de versterkte degressiviteit (of afbouwen) van de werkloosheidsuitkering en de strengere SWT-regeling (het voormalige brugpensioen). 

Het ABVV kan verschillende beslissingen van de regering-Michel allerminst smaken en overweegt een nationale staking op 2 oktober. Op die datum stonden er volgens Vertenueil al andere vakbondsacties gepland en is er een stakingsaanzegging. “Die kunnen we omvormen tot een algemene staking”, stelt hij volgens De Tijd.

Vertenueil wil momenteel een gemeenschappelijk front met het christelijke ACV vormen. Het probleem? Het bureau van de christelijke vakbond komt pas binnen een week bijeen en toonde zich begin deze maand al afkerig ten aanzien van een nieuwe staking.

Vertenueil: “Ik ga het leven van de regering bederven”

Eind vorige maand stelde de ABVV-baas nog dat hij het leven van de regering ging bederven“Ik ga er alles aan doen mijn leden van een staking te overtuigen. En als ik het land kan platleggen, zal ik dat doen”, zo sakkerde Vertenueil na de publicatie van het Zomerakkoord van 2018.