Duitsland: Gouden Erdogan-standbeeld wordt neergehaald

0
3044

Het 4-meter hoge standbeeld van de Turkse president Recep Erdogan, dat door een anonieme donateur werd opgesteld in het Duitse Wiesbaden en drie maanden het straatbeeld zou wijzigen, is voortijdig afgebroken. Dit door het stadsbestuur zelf. Men kon naar eigen zeggen niet langer de veiligheid garanderen nadat het standbeeld al na amper één dag werd gevandaliseerd. Het kwam tot een “licht agressieve” confrontatie tussen Turkse voorstanders van het beeld en Koerdische tegenstanders.

Eerder deze week werd een 4-meter hoog gouden standbeeld van Erdogan onthuld in het Duitse Wiesbaden, in het zuid-westen van het land. Het standbeeld zorgde voor veel verwarring en ophef bij de bewoners van de stad en het kunstwerk kreeg al snel graffiti over zich heen. Na heftige woordenwisselingen tussen Turkse aanhangers en Koerdische tegenstanders van Erdogan aan de voet van het standbeeld en een “licht agressieve stemming” besloot het stadsbestuur om over te gaan tot het verwijderen van het beeld. De lokale politie plaatste een video op Twitter waarop te zien is hoe met assistentie van de brandweer het standbeeld wordt afgebroken.

Erdogan-standbeeld laat etnische spanningen in Duitsland opflekkeren

Het standbeeld bleek een onderdeel te zijn van een kunst-expositie, de Wiesbaden Biennale voor hedendaagse kunst. Dit jaar is de rode draad van de expositie ‘slecht nieuws’. Dat het standbeeld Erdogan zou uitbeelden was echter niet geweten door de autoriteiten. Al snel ontwikkelden zich etnische spanningen in het multiculturele Wiesbaden. Lokale Koerden verzamelden aan het standbeeld in een grimmige confrontatie met etnische Turken, die voorstander zijn van het standbeeld.

Het is gepland dat Erdogan volgende maand een staatsbezoek zal brengen in Berlijn. Recentelijk kwam het tot flinke diplomatieke spanningen tussen Berlijn en Ankara, niet in het minst omwille van de politieke Turkse activiteiten in Duitsland en de rest van Europa. Hierbij tracht men de Turkse diaspora en hun potentiële stemmen in te zetten voor de Turks-binnenlandse verkiezingen. Ook de mensenrechtensituatie in Turkije wordt in vraag gesteld in Europa. Vorig jaar verweet Erdogan de Duitse bonskanselier Angela Merkel (CDU) echter nog van ‘nazistische’ praktijken omdat bepaalde Turkse verkiezingsmeetings op Duitse bodem werden verboden en Merkel opriep tot een stopzetting van de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Turkije.

Erdogan-Statue

+++UPDATE: Die Landeshauptstadt Wiesbaden hat in der Nacht die Erdoğan-Statue am Platz der Deutschen Einheit aus Sicherheitsgründen wieder abbauen lassen.+++Auf dem Platz der Deutschen Einheit in Wiesbaden steht eine zwei Tonnen schwere Skulptur des türkischen Staatspräsidenten Erdoğan. Ein anonymer Spender hat die Skulptur im Rahmen der Biennale gesponsert. Drei Monate lang soll die stählerne Statue ausgestellt werden.

Publiée par hessenschau sur Mardi 28 août 2018