Gisterenavond konden de vakbonden en de directie van afvalintercommunale Ivago geen akkoord vinden. Het gevolg? Vandaag zullen de afvalophalers opnieuw staken. Ivago vraagt intussen aan de Gentenaars om het niet-opgehaalde afval weer binnen te nemen, zo weet het Nieuwsblad.

In Gent begonnen de afvalophalers maandag spontaan te staken. De reden? Gisteren – in de loden hitte – moest er een extra grote hoop karton, papier en glas worden opgehaald. Zonder bijkomende maatregelen – zoals extra personeelsinzet –  zien de afvalophalers dit bij deze temperaturen niet zitten. Daarnaast functioneerden kleinere discussies – zoals onmin over het nieuwe computersysteem en het besluit om de gratis zonnecrème van factor 50 naar factor 30 te veranderen – als spreekwoordelijke druppel.

Verder weet Het Nieuwsblad dat het personeel en de directie van Ivago al geruime tijd een troebele relatie hebben. “Ik ben hier nu al negen jaar als afgevaardigde bij Ivago en het probleem is telkens hetzelfde: de communicatie en het respect voor het personeel. We zitten weer in dat zelfde straatje”, citeert de krant ACV-afgevaardigde Peter Wieme. Volgens de vakbondsman is er “geen wederzijds respect”. “In plaats van te verzoenen laat de directie alles verder escaleren. Ik twijfel aan hun oprechtheid. Wordt hier een verrottingsstrategie gehanteerd?”, vraagt hij zich af.

Het verzoeningsvoorstel dat de directie gisteren presenteerde kon de vakbonden niet overtuigen. De onderhandelingen worden vandaag om 13 uur hervat.

(Lees verder onder de tweet.)

Wat nu?

Normaliter zou vanmorgen in een aantal wijken de pmd en gft worden opgehaald. Deze ophaling zal door de staking evenwel niet plaatsvinden. Daarnaast zijn de recyclageparken gesloten en zal de binnenstad ook niet worden opgeruimd. Ivago zelf vraagt de inwoners om geen afval meer buiten te plaatsen. Afval dat niet werd opgehaald moeten inwoners opnieuw binnenhalen.