De bekendste dakloze in Gent – in de volksmond gekend als ‘Zakman’ – is dinsdagnamiddag bestolen en aangevallen, zo brengt Het Laatste Nieuws. De dakloze man, wiens echte naam Antoon S. is, lag te slapen in de Tweekerkenstraat, niet ver van het Sint-Pietersplein. Twee mannen wekten Antoon S. echter, sloegen hem in elkaar en gingen gaan lopen met het beetje kleingeld dat Antoon had bijeen gespaard. De politie is op zoek naar de daders: Het zou mogelijk gaan om Oost-Europeanen.

De bekendste dakloze van Gent werd gisterenmiddag brutaal beroofd terwijl hij lag te slapen. “Terwijl hij daar lag, naderden twee mannen”, zo licht Dirk De Sutter van de Gentse politie Het Laatste Nieuws in. “Hij werd wakker toen hij hoorde hoe iemand door zijn vele zakken aan het rommelen was. Antoon kreeg verschillende slagen te incasseren van een van de twee. De andere stond intussen op de achtergrond toe te kijken. Antoon kon niets doen.”

“Zakman vroeg medische hulp, wat hij normaal gezien altijd weigert”

De twee mannen bestalen Antoon nog na het brutaal geweld. Ze namen de benen met zo’n 50 euro aan kleingeld dat ‘Zakman’ had bijeen gespaard. Antoon riep hierna in paniek om hulp aan een omstander en werd met een hoofdwonde naar het ziekenhuis afgevoerd. “Zakman was enorm onder de indruk”, aldus nog de politie. “Hij vroeg medische hulp, wat hij normaal gezien altijd weigert. Zelfs een simpel flesje water van onze agenten wil hij [normaal gezien] niet aannemen.”

Getuigen zouden de daders in het richting van het centrum hebben zien lopen. De politie is nu naarstig op zoek naar de daders en roept getuigen op om zich te melden. “Het zou gaan om twee daders”, zo vertel De Sutter nog in Het Laatste Nieuws. “De eerste dader is een blanke man van rond de 30 jaar. Hij heeft halflang zwart haar en een zwarte snor. Hij heeft een donkere stoppelbaard en had donkere kledij aan. De dader had een vreemde tongval, vermoedelijk een Slavische taal.”

Een tip doorspelen aan de politie kan via +32 92 66 62 00 of meldpunt@politie.gent.be.