Het aantal asielaanvragen piekt en bereikte vorige maand het hoogste aantal asielaanvragen sinds januari 2016. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Een mogelijke verklaring is de nieuwe socialistische regering in Spanje. Vlaams Belang vindt dat ons lans meer kan doen. “Ook onder het beleid van staatssecretaris Theo Francken blijkt België wat het was: een land zonder grenzen.”

In januari 2016 werden 2.842 asielaanvragen ingediend. Sinds toen kwam dat aantal nooit boven de 2.000 uit, al bleek onlangs nog dat het aantal asielaanvragen in ons land opnieuw in stijgende lijn zit. In 2017 werd al een stijging genoteerd, die in de eerste 4 maanden van 2018 bevestigd wordt. Het aantal asielaanvragen in die maanden nam toe met ruim 17% ten opzichte van vorig jaar.

Spanje oorzaak?

Die stijgende tendens wordt doorgezet, zo blijkt. Voor het eerst in ruim twee en een half jaar tijd werden er in één maand immers meer dan 2.000 asielaanvragen ingediend. Met 2.117 aanvragen werd juli een recordmaand, en steeg het aantal aanvragen ten opzichte van de maand voordien met maar liefst 22%. In juni werden 1.737 asielaanvragen geregistreerd door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

Een mogelijke oorzaak voor die piek is de nieuwe socialistische regering in Spanje, die een groot deel van de migrantenstroom op de Middellandse Zee hebben overgenomen van Italië. “Het gevolg is dat de stroom zich heeft verlegd. Zo blijven we dweilen met de kraan open”, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Het Laatste Nieuws.

“Er waren in juli dubbel zoveel aanvragen uit Guinee, Turkije en Palestina”, stelt Francken. “Verder zien we meer mensen die elders al geregistreerd werden of asiel aanvroegen.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Bij Vlaams Belang klaagt men het verschil in de harde taal en het werkelijke migratiebeleid aan. “Wie zich niet laat afleiden door het voortdurende getater, getoeter en getwitter, maar kijkt naar de feiten, kan maar tot één conclusie komen: de immigratiekranen staan nog altijd open.Ook onder het beleid van staatssecretaris Theo Francken blijkt België wat het was: een land zonder grenzen”, aldus Barbara Pas.