De socialistische Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell (PSOE) ontkent dat zijn land te maken heeft met massamigratie en zegt dat Europa “nieuw bloed” nodig heeft om het lage geboortecijfer te compenseren.

Volgens de linkse Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell (PSOE) is er in zijn land geen sprake van “massa”-migratie. “We bagatelliseren het woord ‘massa'”, zei Borrell op maandag. Hij erkende dat enkele recente incidenten “de publieke opinie schokten en dat het wanordelijke karakter van immigratie angst inboezemt”.

(Lees verder onder de tweet.)

“Nieuw bloed nodig”

Toch is dat allemaal relatief volgens de minister. “We hebben het over 20.000 [migranten] tot nu toe dit jaar voor een land van meer dan 40 miljoen inwoners”, aldus Borrell. “Dat is geen massamigratie.” Ondanks waarschuwingen van ngo’s, dat veel opvangcentra in Spanje overvol beginnen te geraken, is de situatie volgens Borrell onder controle.

Volgens Borrell is de migratie ook een middel tegen het lage geboortecijfer in Europese landen. “De demografische ontwikkeling van Europa toont aan dat we, als we niet geleidelijk aan een vergrijzend continent willen worden, nieuw bloed nodig hebben, en het ziet er niet naar uit dat dit nieuwe bloed afkomstig zal zijn van ons vermogen om zich voort te planten”, aldus de socialistische minister.

Spanje nieuwe hotspot

Sinds het begin van het jaar zijn zo’n 21.000 migranten over zee in Spanje aangekomen. Het aantal overstekers dat via de Libiëroute naar Italië trekt is dan weer met 80% afgenomen. De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) neemt immers een forse houding aan ten aanzien van de illegale migratie naar zijn land.

Vorige week slaagden 602 migranten erin om met geweld door de grenshekken in Ceuta, aan de Marokkaanse grens, te breken. Ze belaagden de politie met zelfgemaakte vlammenwerpers, stenen, uitwerpselen en ongebluste kalk.