De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft beslist om de Turkse bezittingen van Amerikaans minister van Justitie, Jeff Sessions, en minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke te bevriezen. De sancties voor beide ministers gelden alleen “als ze er (bezittingen) hebben”. De maatregel volgt nadat de VS de Amerikaanse bezittingen van de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken had bevroren. Dat brengt Reuters.

De sancties tegen de Amerikaanse ministers komen er nadat de Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gul, en minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu dezelfde sancties kregen van de VS. Woensdag hadden de Amerikanen de activa van de Turkse ministers geblokkeerd, volgens de VS zouden ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de arrestatie en het gevangenschap van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Als tegenreactie voert Turkije nu dezelfde sancties in tegen de Amerikaanse ministers.

De sancties komen er na een geschil over de gevangenschap van Brunson in Turkije. Hij zit al sinds 2016 in de Turkse gevangenis en wordt gelinkt aan de Koerdische PKK, die door Ankara als een terroristische organisatie wordt beschouwd, en de groep die achter de mislukte staatsgreep in 2016 zat. Hij riskeert tot 35 jaar cel.

Vrijdag vergaderden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu nog om het conflict te proberen oplossen. “Je kan natuurlijk niet verwachten dat alle problemen opgelost worden in een enkele vergadering. Maar we zullen samenwerken en dialoog blijven voeren in de komende periode”, reageert Cavusoglu. Pompeo reageerde dat “de klok tikte en het tijd was om predikant Brunson terug te brengen”. “Ik hoop dat ze dit zien zoals het is, een demonstratie dat we het echt menen. We zien dit als één van de vele problemen die we met de Turken hebben. Brunson moet naar huis komen. Net zoals alle andere Amerikanen die door de Turkse regering gevangen zijn genomen”, besluit Pompeo.