Ecuador heeft haar grenzen gesloten voor vluchtelingen uit Venezuela. Veel Venezolanen proberen immers eerst via Colombia om Ecuador binnen te raken, daarna reizen ze door naar Peru en Chili. Vanaf nu mogen echter alleen Venezolanen die een geldig paspoort hebben binnen in Ecuador. Veel Venezolaanse vluchtelingen hebben echter alleen een identiteitskaart en mogen het land dus niet in. Dat brengt Reuters.

Veel Venezolanen vluchten weg uit hun thuisland door de aanhoudende economische crisis die het land teistert. De economische vluchtelingen zoeken een beter leven in landen zoals Peru en Chili, maar moeten daarvoor eerst Colombia en daarna Ecuador doorkruisen. De Ecuadoraanse president Lenin Moreno heeft nu de grenzen gesloten voor Venezolanen die geen geldig paspoort hebben, voorheen konden ze het land binnen met alleen een Venezolaanse identiteitskaart. Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn de laatste 15 maand al via Colombia en Ecuador uit Venezuela gevlucht. Gisteren stonden er al ongeveer 300 Venezolanen vast aan de grens met Ecuador.

De regering van Peru liet vrijdag al weten dat het soortgelijke migratiemaatregelen zal nemen. Vanaf 25 augustus zullen Venezolanen dus ook een paspoort nodig hebben om Peru binnen te gaan. Jorge Enrique Quinonez, plaatsvervangend vertegenwoordiger van UNICEF in Ecuador, reageerde: “Ik begrijp waarom Ecuador dit doet, het is voor veiligheid, maar we moeten begrijpen dat dit een bijzonder fenomeen is, gelet op het feit dat Venezuela geen paspoorten geeft aan mensen die het land willen verlaten.”

De voorbije twee jaar hebben veel Venezolanen geprobeerd om een paspoort te verkrijgen tijdens de economische en politieke chaos van de OPEC-landen (olieproducerende landen nvdr.). Volgens een Venezolaanse leerkracht, die een paspoort wil bemachtigen, “duurt het een eeuwigheid”. Christian Kruger, hoofd van de Colombiaanse migratiedienst, zei vrijdag dat Colombia de migratieregels buigt om hulp te bieden aan Venezolaanse vluchtelingen.

Alleen dit jaar zijn er al 423.000 Venezolanen in Ecuador binnen geraakt via de Rumichaca grens. “We laten ongeveer 3.000 mensen per dag binnen. Als zij beginnen op te hopen, zullen we een groter aantal vluchtelingen zien in het grensgebied met Ecuador”, reageert Kruger. De beslissing van Ecuador zorgt er echter voor dat een ophoping van vluchtelingen aan de grens met Colombia onvermijdelijk is. Begin deze maand sloot ook Brazilië de grens tijdelijk voor Venezolanen, na een reeks gewelddadige incidenten met de vluchtelingen. Bewoners van het grensdorp Paracaima vielen de vluchtelingenkampen aan na een vergeldingsactie voor een gewelddadige overval op een lokale winkelier.