Binnenkort stuurt kindermoordenaar Marc Dutroux een brief naar de nabestaanden van zijn slachtoffers en overlevende slachtoffers. “Een pacifistische stap”, stelt zijn advocaat tegenover Sudpresse. Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal, liet eerder al weten dat het volgens hem een “strategie”  betreft met het oog op een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Eerder raakte bekend dat Dutroux een brief naar de nabestaanden van zijn slachtoffers en overlevende slachtoffers zou sturen. Eind deze week of begin volgende week krijgen Sabine Dardenne, Laetitia Delhez en de ouders van Eefje, An, Mélissa en Julie de brief. Volgens zijn advocaat gaat het om “een verzachtende brief”. Zo zou hij zich tot de ouders en zijn slachtoffers richten en verklaren dat hij op hun verzoeken zou willen antwoorden.

Het doel van deze “pacifistische stap” volgens de advocaat van Dutroux? “In plaats van met elkaar om te gaan als kat en hond, openen we de deur. Niemand heeft iets te verliezen”, klinkt het in Sudpresse.

Deze stap van de veroordeelde kindermoordenaar kadert binnen een toekomstige vraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling. Zo is zijn advocaat van mening dat er al één – namelijk voldoende bestraft zijn – van de vier voorwaarden is vervuld. De andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling zijn: het bewijs leveren van een verandering, de afwezigheid van gevaar voor de gemeenschap en gereclasseerd kunnen worden.

“Strategie”

Enkele maanden geleden reageerde de vader van de vermoorde An Marchal al op het nieuws dat Dutroux aan een brief werkt. Toen vroeg de nabestaande zich af of die brief inhoudelijk een meerwaarde zou hebben.

Daarnaast is het volgens hem een strategie van Dutroux zijn advocaat. “Ik ben ervan overtuigd dat hij een advocaat heeft, die bezig is om een strategie uit te werken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op”, klonk het volgens De Morgen.