Marc Dutroux‘ brief, die de seriemoordenaar via zijn advocaat aan zijn slachtoffers of hun nabestaanden heeft geschreven, is aangekomen bij de oud-advocaten van de families van An en Eefje. Hij schrijft onder meer dat hij geen geld heeft om de gevraagde schadevergoeding te betalen, maar hij zou wel bereid zijn om te antwoorden op hun vragen. VTM kon de brief inkijken nadat de oud-advocaat van de familie van An Marchal deze inscande en doorstuurde.

De brief vanwege Dutroux zijn advocaat is gearriveerd bij de de bestemmelingen. Maar op veel begrip kan de brief niet rekenen. “Na 23 jaar wordt het tijd dat het circus stopt. Wij doen er niet meer aan mee”, zo reageert Paul Marchal aan VTM NIEUWS op de brief. Jean Lambrecks, vader van Eefje, heeft het dan weer over een “nietszeggend pamflet”. “De brief was niet eens vertaald. De kosten voor de vertaling zijn bij wijze van spreken voor ons”, aldus Lambrecks. “Tot zover de goede bedoelingen van de advocaat van Dutroux.”

De brief die Dutroux stuurde hoorde een “brief van verzoening en openheid” te zijn, maar is volgens Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal, een onderdeel van Dutroux’ poging om voorwaardelijk vrij te komen. Immers, in al de jaren sinds de arrestatie in 1996 heeft Lambrecks heel wat brieven, tevens via aangetekend schrijven, gestuurd naar de seriemoordenaar uit Marcinelle. Nooit kwam een antwoord.

Dutroux: “Geen geld”

Bruno Dayez, die sinds 2017 advocaat is van Dutroux, wil de serieverkrachter en -moordenaar graag tegen 2021 vrij krijgen. Dan zal Dutroux 25 jaar in de cel gezeten hebben. Hij werd veroordeeld in 2004 tot een levenslange celstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de regering, ondertussen gewijzigd in terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Dit voor de moord op Julie, Mélissa, An en Eefje.

In de brief die Dayez schreef, staat er dat de bekendste moordenaar van België helemaal niets heeft om een schadevergoeding te betalen, maar dat hij met de brief niemand wil kwetsen of ongemakkelijk wil laten voelen. “Een misdaad is onomkeerbaar. De levenswandel van dader en slachtoffer is drastisch veranderd. Het leek mij dus misschien zo dat ik er iets kan doen. Dat Marc Dutroux zijn spijt kan betuigen en zijn fouten kan toegeven, is naar mijn mening voordelig voor iedereen”, zo schrijft Dayez. “[…] Ik beeld me natuurlijk niet in dat we zouden verbroederen. Ik ben niet naïef, noch provocerend”