In verschillende steden in Roemenië zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de regering van de sociaaldemocraten (PSD). Daarbij kwam het meerdere keren tot confrontaties met de politie. In Boekarest vielen honderden gewonden en vuurden de ordediensten traangas op de demonstranten. In andere steden verliepen de betogingen wel rustig. Dat schrijft Reuters.

De betogingen werden vooral georganiseerd door Roemenen die in het buitenland werken. Ze zijn boos over de corruptie die in de Roemeense regering geworteld zit, lage lonen en pogingen van de PSD om justitie te verzwakken. Roemenië is één van de meest corrupte landen in de Europese Unie. Tijdens de betoging probeerden in de hoofdstad Boekarest enkele betogers zich een weg te banen door de linies van de ordediensten die het regeringsgebouw bewaakten. Andere betogers gooiden met flessen en stenen naar de oproerpolitie.

De demonstratie ging nog tot diep in de nacht door waardoor de politie een waterkanon en traangas inzette tegen de betogers. Op videobeelden is te zien hoe de politie een geweldloze betoger, die zijn handen in de lucht stak, neerslaat. Meer dan 400 mensen raakten gewond, waaronder 24 politieagenten. De liberaal-democratische Roemeense president Klaus Iohannis veroordeelde het gebruik van geweld door de politie. “Ik veroordeel de brutale interventie van de oproerpolitie sterk, ze waren buiten proportie tegenover de acties van de meerderheid van de bevolking op het plein. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet dringend de manier waarop het de gebeurtenissen van vanavond aanpakte uitleggen”, reageert Iohannis.

De betogers, waaronder een groot aantal Roemen die elders in Europa wonen, eisen het ontslag van de regering. Verschillende boodschappen werden rond overheidsgebouwen gescandeerd zoals “Wij zijn het volk” en “geen geweld”. Ongeveer 3 tot 5 miljoen Roemenen werken en leven in het buitenland. De Wereldbank liet weten dat ze vorig jaar net iets minder dan 5 miljard euro naar hun families in Roemenië stuurden. Het is een levenslijn voor rurale gemeenschappen in één van Europa’s minst ontwikkelde landen.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

In Roemenië werden al verschillende keren vredevolle betogingen georganiseerd sinds de PSD de macht nam begin 2017 en enkele corrupte misdaden probeerde te decriminaliseren. Eerder dit jaar duwden ze nog enkele veranderingen aan het wetboek door het parlement, wat bezorgdheid in de Europese Commissie veroorzaakte. De EU houdt daarom een toeziend oog op de Roemeense justitie.