‘Aufstehen’, zo heet de nieuwe beweging van de radicaal-linkse Duitse politica Sahra Wagenknecht (Die Linke). De nieuwe beweging is antiglobalistisch en kritisch tegenover de EU en open grenzen. Wagenknecht was in het verleden herhaaldelijk kritisch voor het migratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Wagenknecht wil naar eigen zeggen gehoor geven aan de grieven van de mensen en de “ivoren toren” verlaten.

Sahra Wagenknecht, die in de Duitse Bundestag de parlementsvoorzitter van het radicaal-linkse ‘Die Linke’ is, lanceerde afgelopen week de beweging ‘Aufstehen’. De bedoeling is dat deze beweging verschillende linkse groeperingen samenbrengt. Opvallend is dat Wagenknecht daarbij gaat voor een uitgesproken ‘links-nationalistisch’ project. “We moeten de ivoren toren verlaten”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

“Vluchtelingen worden tegen de lokale bevolking uitgespeeld om lonen te verlagen”

In het verleden heeft Wagenknecht al herhaaldelijk scherpe kritiek geuit op het migratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel (CDU). “In de lagelonensector wordt de lokale bevolking uitgespeeld tegen vluchtelingen om de lonen te verlagen”, zei Wagenknecht daar onlangs over in Bild. Naast het migratiethema staat ‘Aufstehen’ ook kritisch tegenover de globalisering, de EU en de Euro.

Zelf doet Wagenknecht nu de stempels ‘links’ en ‘rechts’ van de hand. “Veel mensen kunnen niets meer met die termen, dus we zeggen we inhoudelijk wat we willen: Politiek voor de meerderheid in plaats van voor economische lobbyisten”, aldus Wagenknecht.

Ter linkerzijde zijn de meningen over de beweging verdeeld. Binnen Die Linke staan velen argwanend tegenover een discours van nationalisme en gesloten grenzen. Anderzijds kan de beweging intussen rekenen op steun van figuren van de Groenen, Wagenknechts eigen Die Linke en de sociaaldemocratische SPD.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Linkse AfD’

Volgens Oskar Lafontaine, de echtgenoot van Wagenknecht en voormalig voorzitter van Die Linke, heeft de beweging al 36.000 nieuwe aanvragen verzameld op enkele dagen tijd. “Dus de preliminaire lancering is vrij succesvol”, aldus Lafontaine.

De vergelijking wordt al snel gemaakt met die andere nationalistische partij in Duitsland, de AfD. “De politiek zinvolle grens loopt niet tussen de wrevel van de AfD en de algemene moraal van een grenzeloze ‘Wilkommenskultur’“, schrijft Wagenknecht met haar medestander, de theatermaker Bernd Stegemann, in een bijdrage in NWZ.

“Een realistisch links beleid verwerpt beide maximale eisen in gelijke mate”, luidt het. “Het ondersteunt de vele vrijwilligers […] die zorgen voor de integratie van de vluchtelingen. Tegelijkertijd mogen criminele smokkelbendes de mensen niet vertellen dat ze Europa illegaal moeten binnenkomen.”

De inspiratie van de beweging zou komen van ‘La France insoumise’ van Jean-Luc Mélenchon, die vorig jaar goed scoorde tijdens de Franse presidentsverkiezingen. Ook Mélenchon trok toen met succes de eurosceptische en antiglobalistische kaart.