In Duitsland roept een groot deel van de publieke opinie, de oppositie en zelfs regeringspartij CSU om een strengere migratiepolitiek. Maar daar is niet iedereen het mee eens. In een open brief vragen de burgemeesters van Bonn, Düsseldorf en Keulen net om méér vluchtelingen, nu landen als Italië migrantenboten weigeren te laten aanmeren.

Vorige week donderdag hebben drie burgemeesters bondskanselier Angela Merkel (CDU) gevraagd om meer vluchtelingen. “Wij willen een signaal afgeven van menselijkheid, van het recht op asiel en voor de integratie van vluchtelingen”, zo schrijven Henriette Reker van Keulen (partijloos), de burgemeester van Düsseldorf Thomas Geisel (SPD) en de burgervader van Bonn Ashok-Alexander Sridharan (CDU) in de brief aan Merkel. “[…] Volgens de steden [is het] noodzakelijk om de redding op de Middellandse Zee en de opvang van de migranten gaande te houden”De smeekbede werd onder andere opgemerkt door het Nederlandse magazine Elsevier.

“Tegen heersende stemming van hekken en muren”

De auteurs van de brief lijken zich te willen zich afzetten tegen de regeringen van Amerikaans president Donald Trump (Rep.), Viktor Orbán (Fidesz), Sebastian Kurz (ÖVP) en deze van de Italiaanse binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) die een migratiekritische koers varen. “Wij willen een signaal afgeven van menselijkheid, van het recht op asiel en voor de integratie van vluchtelingen”, luidt het in de brief. “[tegen de] heersende stemming dat hekken en muren in plaats van een eerlijk Europees distributiesysteem de benarde situatie van vluchtelingen kunnen oplossen.”

“Wij zijn het met u eens dat er een Europese oplossing moet komen voor opvang, asielprocedures en de integratie of repatriëring van vluchtelingen, zo schrijven de linkse burgemeesters verder. Maar zij willen een Duits pro-migratie-beleid willen tot wanneer de EU de zaken in handen neemt. “Onze steden kunnen en willen vluchtelingen in nood accepteren, net zoals andere steden en gemeenschappen in Duitsland dat al hebben aangeboden.”

De rechtsnationalistische en populaire oppositiepartij AfD is echter niet geamuseerd met de brief. De Keulse afdeling van de partij vraagt zelfs dat burgemeester Reker per direct opstapt. “De hittegolf in Duitsland zorgt voor meer en meer slachtoffers“, zo tweet deelstaatsparlementslid Roger Beckamp (AfD). “Kunnen de ambtenaren in het stadhuis mevrouw Reker misschien vertellen dat ze verantwoordelijk is voor de inwoners van Keulen, en niet voor die van Afrika?”

Italië laat spanningen hoog oplopen

Sinds begin juni is een rechts-populistische regering van de Lega en de Vijssterrenbeweging aan de macht in Italië. De minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini treedt nu hard op tegen de pro-migratie-ngo’s die volgens hem als taxidienst fungeren voor migranten tussen Noord-Afrika en Italië. Meerdere malen besloot Salvini om de havens te sluiten voor schepen die migranten voor de Libische kust opvisten.

Volgens humanitaire organisaties en pro-migratie-ngo’s zorgt de Italiaanse regering hierdoor voor meer slachtoffers. De burgemeesters noemen de situatie “een menselijke ramp” in hun brief. Deze voorstelling blijkt echter niet volledig. Na meer dan de helft van 2018 achter de rug te hebben, verdronken of raakten 1.110 migranten vermist op zee tussen Italië en Libië. Dit is veel minder dan in 2017 toen er 2.873 migranten vermist raakten of verdronken en het recordjaar van 2016 toen het fatale getal 4.578 bedroeg. In juni liep het verdrinkings- en vermistengetal in Italiaans-Libische wateren wel op tot 629, maar afgelopen maand zakte dit reeds tot 222.

(Lees verder onder de tweet.)

Merkel moet ook met onrust in eigen rangen omgaan

Ook binnen de Duitse regering krijgt Merkel kritiek rond migratie. Dit evenwel vanwege de andere zijde in het debat. De Beierse zusterpartij van Merkel – de eerder rechtse CSU – wil immers graag dat er harder wordt opgetreden tegen afgewezen asielzoekers. De partij wil dat deze migranten snel worden uitgezet naar het EU-land waar men eerst arriveerde.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) flirt verder openlijk met de rechtse regeringen van Italië en Oostenrijk in de strijd tegen illegale migratie. En in juni kon Merkel ei zo na een regeringscrisis vermijden na een vijandig manoeuvre vanwege de CSU.