Volgens de Franstalige staatsomroep RTBF zou de dodelijke afloop voor de Iraaks-Koerdische peuter Mawda eerder dit jaar een mogelijke deeloorzaak hebben in een communicatieprobleem tussen politie-eenheden. Dat vertellen tenminste een politiebron en de advocaat van de agent die het dodelijke schot loste. Tijdens een politie-achtervolging met een mensensmokkelaarsbusje in mei raakte een verdwaalde kogel, bedoeld voor een voorband, de kleuter Mawda. 

De RTBF rapporteert dat er een communicatie-fout was tijdens de politie-achtervolging met het busje met illegalen en Mawda in mei“Alle frequenties waarmee we normaal werkten, waren veranderd. Maar onze collega’s in Namen werkten nog in het oude systeem”, zo vertelt de politiebron van RTBF. “Die nacht was er tijdens de politieachtervolging geen communicatie mogelijk met Namen”. De Naamse afdeling zou namelijk geweten hebben dat er kinderen in het busje zaten, maar de collega’s van federale wegpolitie uit Henegouwen waren hiervan niet op de hoogte. “Dat betekent dat de agenten van Henegouwen het initiatief hebben moeten nemen om de bestelwagen te stoppen, zonder over alle informatie te beschikken.”

“Toen agent vroeg om in contact te komen met Naamse agenten, zei men hem dat dat niet nodig was”

Hiernaast zou de wegpolitie niet op de hoogte zijn geweest van het bestaan van een politieblokkade in Saint-Ghislain die bedoeld was om het busje te laten stoppen.

Laurent Kennis, de advocaat van de agent die het dodelijke schot afvuurde, verklaarde tevens dat zijn cliënt geen direct contact had met de Naamse politie tijdens de achtervolging. “Hij kreeg enkel van de dispatching de nummerplaat van een busje dat hij moest achtervolgen. Hij wist niet dat er kinderen aan boord waren, hij wist niet waarom de achtervolging plaatsvond”, aldus Kennis. “En toen hij aan de dispatching vroeg om in contact te komen met de Naamse agenten, zei men hem dat dat niet nodig was, zonder meer uitleg te geven.”

Bestuurder Mawda-busje wou combi van baan rijden

Eind mei verklaarde Kennis nog dat zijn cliënt per ongeluk Mawda raakte en wilde vuren op de linkervoorband van het busje. Zijn politievoertuig kon het busje inhalen en droeg de bestuurder op om te stoppen. De chauffeur van de bestelwagen was dit echter niet van plan en maakte met een ruk aan het stuur aanstalten om de agenten van de baan te rijden. Ondanks het tonen van de dienstwapens door de agenten, stopte de bestelwagen niet waarop de agent in kwestie besloot om te vuren op de linkervoorband. Door een onverwachte ontwijkbeweging van zijn collega aan het stuur van de combi werd de band echter gemist en Mawda geraakt.

Begin deze week werd duidelijk dat de bestuurder van het busje eindelijk gevat werd in het VK. Dit op basis van genetisch onderzoek van de chauffeursstoel en de versnellingspook. Het is wel nog niet duidelijk wanneer de uitlevering plaats zou vinden.

1 REACTIE