De staatsluchtvaartmaatschappij van Saoedi-Arabië heeft de vluchten van en naar de Canadese stad Toronto opgeschort. Daarmee escaleert de diplomatieke rel tussen de twee landen na de Canadese oproep om vastgehouden mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië vrij te laten.

Vorige week vrijdag uitte de Canadese regering bezorgdheid over de arrestaties van activisten – waaronder Samar Badawi, een prominente voorvechtster van vrouwenrechten – in Saoedi-Arabië. Ook riep Canada de Saoedi’s op hen vrij te laten.

(Lees verder onder de tweet.)

Riyad is woedend

Riyad reageerde woedend. Volgens de Saoedi’s kwam dat verzoek neer op “een flagrante inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het Koninkrijk, tegen de internationale basisnormen en alle internationale protocollen”.

Daarop volgend riep Riyad zijn ambassadeur in Canada op zondag terug. De Canadese ambassadeur kreeg 24 uur om Saoedi-Arabië te verlaten. Ook verbood de Saoedische regering nieuwe handel met Canada en zal het onderwijsuitwisselingsprogramma’s met Canada opschorten.

In haar eerste reactie op de uitzetting van de Canadese ambassadeur zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland op maandag: “Canada zal altijd opkomen voor de mensenrechten in Canada en de rest van de wereld, en vrouwenrechten zijn mensenrechten.”

Saoedische hervormingen

Hoewel de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman recent een campagne van sociale en economische verandering in zijn land inzette, toont de scherpe reactie van de Saoedi’s de limieten van die hervormingen aan. Er heerst bovendien nog altijd een totaal verbod op politiek activisme in het Koninkrijk.

Zo heeft Riyad de afgelopen maanden het rijverbod voor vrouwen opgeheven. Anderzijds arresteerde het ook tal van activisten, waaronder ook een groot aantallen vrouwenrechtenactivisten.