Noord- en Zuid-Korea hebben maandag overeengekomen om een nieuwe topmeeting te houden in september. De bijeenkomst zal doorgaan in Pyonyang, in het Noorden en kan een nieuwe stap betekenen in de toenadering tussen de twee landen die ten oorlog trokken in 1950 en sindsdien nooit meer herenigd werden. Het zal de derde top zijn waarbij Kim Jong-un en Moon Jae-in zullen praten.

Vertegenwoordigers van beide staten konden tijdens een vergadering in Panmunjom, een voormalig dorp in de gedemilitariseerde grenszone, overeenkomen op een top te houden in september waarbij de autocratische leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, de premier van Zuid-Korea zal ontmoeten, Moon Jae-in. Een exacte datum werd nog niet vastgelegd, maar de top zal voor het einde van september doorgaan.

Wat de agenda van de volgende geplande top betreft, zijn tevens nog geen details gekend, maar de twee gescheiden Korea’s zijn al een poos een hele resem van thema’s aan het bespreken. Deze gaan van een lang verhoopte vredesverklaring (de twee landen zijn ondanks de wapenstilstand in 1953 formeel nog steeds in oorlog) tot gezamenlijke economische en infrastructurele projecten.

Betere banden tussen Noord- en Zuid-Korea

In 2018 zag de wereld een ontdooiing in de relatie tussen de twee staten op het Koreaanse schiereiland. Nadat atleten uit Noord-Korea deelnamen aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea werd in april een eerste top tussen Moon en Kim georganiseerd.

Hierna ging zelfs een meeting tussen Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en Kim door in juni: een historisch moment. Aanvankelijk werd deze meeting geannuleerd, maar de twee staatsleiders konden uiteindelijk toch een overeenkomst voorstellen. De Amerikanen zouden stoppen met de jaarlijkse militaire oefeningen samen met hun Zuid-Koreaanse bondgenoot en Kim zou starten met de volledige denuclearisatie van zijn land. Hoe dit precies moet geregeld worden is echter nog niet geheel duidelijk en onderhandelingen slepen moeizaam aan wat dit betreft.