In een interview met het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke spaart LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker zijn kritiek niet op de federale en Vlaamse regering. Wie betaalt het gelag van deze maatregelen?” klinkt het sceptisch over het Zomerakkoord van de regering-Bourgeois. “De arme drommel die geen Tesla kan kopen. Wie mag de stad niet meer binnen? De arme drommel die zich al 15 jaar met hetzelfde wagentje verplaatst.”

Enkele weken geleden rondde de Vlaamse regering haar ‘superministerraad’ af. Daarbij schonk de regering-Bourgeois vooral aandacht aan het klimaat. Zo werd men het onder meer eens over een betonstop, een verpakkingsplan om zwerfvuil aan te pakken, een verdubbeling van de productie van hernieuwbare energie en een ‘slimme’ kilometerheffing.

Dedecker kan het merendeel van deze beslissingen niet appreciëren.“Als ik al deze beslissingen lees, dan besluit ik dat de Vlaamse regering verloren is gelopen in haar eigen boskaart (de afgeschoten kaart van de Vlaamse regering van de ‘meest kwetsbare waardevolle bossen’, nvdr.). Het enige voordeel aan het akkoord is dat het op vlak van uitstelgedrag historisch is. Haast alle beslissingen zijn onuitvoerbaar”, stelt hij schamper tegenover ‘t Pallieterke.

Daarnaast is hij van mening dat de gewone man deze maatregelen zal kunnen betalen. “Wie mag de stad niet meer binnen? De arme drommel die zich al vijftien jaar met hetzelfde dieselwagentje verplaatst”, stelt hij tegenover ‘t Pallieterke. “De groene luchtfietser die met zijn bakfiets zijn kinderen van zijn loft naar de witte Steinerschool voert in de stad, heeft daar geen last van. Heel die energietransitie wordt betaald door de lage inkomens die in oude huizen wonen, in oude autootjes rijden en die nu al hun energiebelasting niet kunnen betalen”.

(Lees verder onder de tweet.)

Dedecker over Arco: “Wat een schande dat de N-VA daarin is meegegaan”

Hoewel er in het zomerakkoord van de regering-Michel volgens Dedecker wel wat inzit, betreurt hij het gegeven dat de regering de werkloosheid niet in de tijd beperkt. Daarnaast is hun pensioenplan volgens hem om te huilen. “Als bij de NMBS werken een zwaar beroep is, wat is zeevisser en kasseilegger dan? Slavenarbeid?”, klinkt het.

Waar de LDD-politicus zich evenwel het meest aan stoorde is het Arco-akkoord. “Wat een schande dat de N-VA daarin is meegaan” stelt hij tegenover ‘t Pallieterke. “De lafheid van de N-VA – schrijf dat maar gerust op – is één van de grootste ontgoochelingen van de politiek. In 2014 maakten ze van ARCO nog een thema waarop ze in de verkiezingen cashten. Een paar jaar later gaan ze plat op de buik voor de christelijke groep en verwijzen ze naar het regeerakkoord.”

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Europese Unie bezorgt Kris Peeters een Arco-kater

Dedecker over N-VA: “Ik wil niet dat ze dit momentum verkwanselen”

Volgens Dedecker zal er – onder meer op basis van de migratie- en mobiliteitsproblematiek – iets nieuws ontstaan. “The silent majority of deplorables (de stille meerderheid van zogenaamde verzuurden, nvdr.) baart vroeg of laat een Trump. Kijk naar Oostenrijk en Italië: er zal hier ook een Kurtz opstaan. Al is het een dissident van een traditionele partij”.

Wanneer men tegenwerpt dat het ‘Belgische establishment’ zich allerminst aan een dergelijke evolutie verwacht, stelt Dedecker dat men zich ook in de opkomst van de N-VA vergiste. “Ze hebben op het Vlaams Belang kunnen kloppen, ze hebben op mij kunnen kloppen via het gerecht en De Gucht, maar op de derde, de N-VA, konden ze niet meer kloppen. Daarom is die N-VA ook zo’n ongelooflijke kans. De Wever – een van de grootste politici na de Tweede Wereldoorlog – heeft ervoor gezorgd dat de minderheid niet meer de meerderheid regeert. Ik wil niet dat ze dit momentum verkwanselen.”

Lees het volledige interview hier.