Marokko wordt steeds populairder bij illegale migranten uit Zwart-Afrika die Europa willen bereiken. De situatie is nog niet zo ernstig als in Libië, maar de vruchtbare bodem voor corruptie in het Arabisch-Berberse koninkrijk is migranten en mensensmokkelaars niet ontgaan. Zo’n 30.000 migranten staan te popelen in Marokko om Europa te bereiken, zo schat de Duitse krant Die Welt.

De centrale overheid in Marokko wil er alles aan doen om geen tweede Libië te worden, alwaar jaarlijks tienduizenden – voornamelijk Zwart-Afrikaanse – migranten Italië proberen te bereiken. Onlangs zijn honderden illegalen opgepakt en terug in het zuiden afgezet met de opdracht om terug naar huis te gaan. Volgens linkse ngo’s gaat het om “illegale deportaties”. De ‘illegale deportaties’ houden de mensensmokkelaars echter niet tegen, temeer omdat lokale autoriteiten en kustwachtagenten vaak omkoopbaar zijn.

Met 300 tot 600 euro koop je een grenswacht om in Marokko

In Tangiers, een grote kuststad, is de centrale controle en de strijd tegen corruptie nog goed merkbaar. “Hier moet je alles in het geheim doen”, klinkt het bij migranten in Die Welt. Illegalen wachten er tot het donker om desnoods met slechts een klein bootje de oversteek te wagen. Op andere plekken in het land is de corruptie echter sterker aanwezig.

“Afhankelijk van het aantal ‘passagiers’ eist de grenswacht tussen 300 en 600 euro om de andere kant op te kijken”, vertelt een migrant uit Kameroen. In Nador, een stad ten zuiden van de Spaanse exclave Melilla, kon je tot voor kort je volledige vrije gang gaan als mensensmokkelaar, maar de Marokkaanse overheid stuurde er onlangs tal van grenswachten de laan uit wegens corruptie.

Tot zelfs nog maar een jaar geleden was iemand van de veiligheidsdiensten omkopen in het land niet evident. “Maar de grenswachten krijgen constant aanbiedingen en de prijzen zijn gestegen”, klinkt het bij migranten. “Uiteindelijk bezwijken ze en steken het geld snel op zak, voor hun collega’s dat kunnen doen.”