Zaterdagavond zouden er op Pukkelpop racistische incidenten hebben plaatsgevonden. Zo verklaren twee zwarte vrouwen dat ze werden lastiggevallen en deelden ze een filmpje waarin een groep jongeren de volgende tekst zingt: “handjes kappen, de Congo is van ons”.

Twee zwarte vrouwen zouden zaterdag op Pukkelpop het slachtoffer zijn geworden van racistische incidenten. Zo werden ze geduwd en geschopt, gooide men drankjes naar de dames en werd er aan hun haren getrokken. Daarnaast zong een groepje jongeren racistische liederen. “Ik was emotioneel kapot. Ik heb de hele set gehuild. Ik voelde de slechte sfeer rond mij, wilde gewoon verdwijnen”, citeert BELGA een slachtoffer.

https://twitter.com/alienpizzasarah/status/1031257207432773633?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1031257207432773633&ref_url=https%3A%2F%2Fsceptr.net%2F2018%2F08%2Fcongo-is-van-ons-unia-onderzoekt-racisme-op-pukkelpop%2F

“Congo is van ons”

De feiten deden zich volgens de twee vrouwen voor wanneer ze naar een optreden van Kendrick Lamar wouden kijken. Vanaf ze dichter naar het podium wilden gaan barstte “de hel” volgens hen los. “Iemand begon te zingen ‘Congo is van ons’ en deed Hitler-tekens naar ons, waar ik echt geen woorden voor heb. Ik begon me te ergeren en probeerde naar voor te geraken, toen een oudere man ons terug naar achter duwde en schopte.” Volgens de dame was de hoeveelheid beledigingen “ongelooflijk”.

Hoewel de gemoederen uiteindelijk bedaarden, kon de dame naar eigen zeggen niet meer van het optreden genieten. “Iedereen liep daar maar wat in het wilde weg ‘nigga’ te roepen. De meesten kenden zijn nummers gewoon niet”, citeert BELGA één van de dames in kwestie. “De security bleef ons maar controleren, het was echt een zootje. Ik was emotioneel kapot. Ik heb de hele set gehuild. Ik voelde de slechte sfeer rond mij, wilde gewoon verdwijnen.”

Pukkelpop: “Dit tolereren we niet”

Tegenover VRT NWS stelt Pukkelpop dat ze “een festival [zijn] waar iedereen welkom is”. “Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!” Tevens onderzoekt de organisatie welke juridische stappen er genomen kunnen worden. “Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop!”, klinkt het beslist.

Een van de slachtoffers liet op sociale media weten dat ze contact zouden opnemen met de politie en Unia. Dit laatste kan het gelijkekansencentrum bevestigen. “We zullen bekijken wat er gebeurd is en volgen dat op”, stelt een woordvoerder van de instelling tegenover VRT NWS.