Ook gisteren vonden er betogingen tegen het migratie- en justitiebeleid van bondskanselier Angela Merkel plaats in Chemnitz, naar aanleiding van de moord op een Duitser door een Syriër en een Irakees. Intussen raakte bekend dat een cipier uit Dresden het aanhoudingsbevel heeft gelekt dat de aanleiding vormde voor de protestgolf. “Ik wil dat het publiek weet wat er is gebeurd”, luidt het. “Ik zou graag zien […] dat de media niet langer de macht hebben om de feitelijke gang van zaken ter discussie te stellen, te manipuleren of te verdraaien op een manier die hen uitkomt.”

De 35-jarige Duitser Daniel Hillig, zelf de zoon van een Cubaanse migrant, kwam zaterdag om het leven na een steekpartij in Chemnitz. Twee andere Duitsers geraakten zwaargewond. Kort na de steekpartij werden de twee daders, Yousif Ibrahim Abdullah uit Irak en Alaa Sheikhi uit Syrië, opgepakt. Het nieuws leidde snel tot een aanhoudende golf van protesten door rechtse demonstranten en verontwaardigde burgers. Her en der kwam het tot gewelddadige incidenten.

(Lees verder onder de tweet.)

Zoektocht naar lek

Ook gisteren hielden de betogingen in Chemnitz tegen het migratie- en justitiebeleid van bondskanselier Angela Merkel (CDU) aan. De demonstranten – 900 volgens de politie, duizenden volgens ooggetuigen – riepen er “Verzet!”. Intussen moest de politie van de deelstaat Saksen versterkingen uit heel Duitsland laten aanrukken. De afgelopen dagen heerste er immers het gevoel dat de ordediensten de controle over de protesten waren verloren.

Normaal gezien zou de identiteit van de daders strikt geheim gebleven zijn tot de zaak bij het gerecht behandeld zou worden. Ware het niet dat iemand het aanhoudingsbevel lekte. Dit is in Duitsland strikt verboden en kan bestraft worden met een geldboete of een gevangenisstraf. Het Duitse gerecht stelde dan ook alles in het werk om de persoon te vinden die aan de basis lag van het lek.

Aanvankelijk dacht het gerecht in Jan Timke – die in het deelstaatparlement van Bremen zetelt voor de partij Bürger in Wut – de verantwoordelijke gevonden te hebben. Nu blijkt echter dat Daniel Zabel, een cipier uit Dresden, degene was die het aanhoudingsbevel gefotografeerd en gelekt had. Hij zou zichzelf hebben aangegeven en is intussen geschorst.

Zabel: “Ik wil dat het publiek weet wat er is gebeurd”

In een verklaring licht Zabel toe waarom hij het document fotografeerde en lekte. “Ik wil dat het publiek weet wat er is gebeurd”, luidt het. “Ik zou graag zien dat er een einde komt aan de speculatie over de mogelijke gang van zaken en dat de media niet langer de macht hebben om de feitelijke gang van zaken ter discussie te stellen, te manipuleren of te verdraaien op een manier die hen uitkomt. Ik zou graag willen dat het hele publiek alleen de harde feiten kent die vandaag bekend zijn.”

“Als cipier sta ik dagelijks in het middelpunt van datgene wat een paar jaar geleden op deze intensiteit en manier in ons land gebeurd is”, aldus Zabel. “Toch stel ik elke dag vast dat de meeste mensen worden voorgelogen over de veranderingen in ons land of de waarheid niet willen toegeven. Wat de doodslag of moord in Chemnitz betreft, wilde ik echter niet langer deel uitmaken van de zwijgende massa, maar ervoor zorgen dat de waarheid, en alleen de waarheid, aan het licht komt.”

“Dat is waar ik voor sta. Dat is ook de reden waarom ik hier in het openbaar mijn stem verhef. Ik ben me bewust van de gevolgen”, besluit Zabel. “Ik moet toegeven dat ik heel bang ben dat de rechtsstaat niet meer functioneert en dat ik ondanks deze openbare bekentenis in hechtenis zal worden genomen. Ik ben bang dat ik dat risico moet nemen. Maar ik vertrouw erop dat ik een eerlijk proces krijg in een rechtsstaat, ook al zal de waarheid die ik heb gepubliceerd sommige mensen in Duitsland niet goed uitkomen.”