Begin juni raakte bekend dat de plotse groei van CD&V op Facebook grotendeels te verklaren viel aan de hand van duizenden ‘vind-ik-leuks’ uit India. Van de 36.000 ‘likes’ die de partij toen had, kwamen er zo’n 10.000 uit het Aziatische land. Gisteren lieten de christendemocraten aan De Tijd weten dat ze hun fout hebben rechtgezet en hun Indische ‘fans’ de bons hebben gegeven.

Zo’n twee maanden geleden kwam CD&V in een stormpje terecht. De reden? Uit een onderzoek van weekblad Knack bleek dat de partij verschillende exotische volgers had. Volgens CD&V-communicatiedirecteur Tom Schiettecat kwam dit omdat een aantal gesponsorde berichten met een specifiek doelpubliek internationaal werden opgepikt. Click farms werden volgens de christendemocraat niet gebruikt.

De verklaringen van CD&V aan Knack kloppen niet“, klonk het diezelfde dag nog bij parlementair medewerker Mattias De Vuyst (Open Vld). Volgens De Vuyst, die de CD&V-pagina al enkele maanden volgde, was het duidelijk dat de likes werden aangekocht. “Ik kan met het hand op het hart zeggen dat CD&V-communicatiedirecteur Tom Schiettecat zijn verklaringen aan Knack uiterst ongeloofwaardig zijn”, klonk het toen bij de liberaal. Zo haalde hij aan dat één CD&V-post die viraal ging allerminst een internationaal karakter had. Integendeel het betrof een poll over het het zomeruur en winteruur.

“We zien onder andere dat Krutik G., Shrey D. en Sankar S. […] positief beginnen reageren op de vraag of de zomertijd in Vlaanderen dient behouden te blijven of niet”, stelde De Vuyst sceptisch. “Abhishek D., student aan het college van Sambalpur, vindt dan weer dat [men] beter wel de zomertijd afschaft. Hij wordt daarin bijgetreden door enkele vrienden uit New Delhi en Kuala Lumpur. […] De vraag is nu of CD&V zelf in het geniep likes kocht of dat er een anonieme weldoener dit voor hen deed. Eén ding is zeker; in Kuala Lumpur ligt men niet wakker over wat de CD&V van het zomeruur vindt”.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

“CD&V weinig geloofwaardig over Indische likes”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Opnieuw kneusje van de zalm op Facebook

Volgens De Tijd hebben de christendemocraten dit rechtgezet. Hierdoor is CD&V op Facebook evenwel opnieuw het kneusje van de zalm. Met zo’n 26.000 vind-ik-leuks scoren de Vlaamse christendemocraten veel slechter dan sociale mediakleppers zoals de N-VA (thans 137.493 likes), Vlaams Belang (130.7000 likes) en Groen (67.226 likes). Echter, ook sp.a (39.295) en Open Vld (44.719) doen het beter dan de christendemocraten.