Vorige week lanceerden verschillende MR-kopstukken een pleidooi voor het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden. CdH, de Franstalige zusterpartij van CD&V, lijkt zich daar nu bij aan te sluiten. “Het is een kwestie van politieke intelligentie, van doeltreffendheid en efficiëntie”, stelt Waals minister Maxime Prévot (cdH) over het herfederaliseren van bevoegdheden. Voor een nieuwe staatshervorming in 2019 past de christendemocraat evenwel. “We zijn geen vragende partij”, klinkt het tegenover Le Soir.

Van Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) en federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) tot Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR), allen ondertekenden vorige week in een open brief de eis voor het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden. Het overdragen van bevoegdheden aan de federale staat zou volgens de liberalen immers tot een efficiënter en rationeler bestuur leiden. “Klimaat, Energie, Mobiliteit, Buitenlandse Handel, Gezondheid; de mogelijkheden om te herfederaliseren ontbreken niet”, klonk het.

https://twitter.com/HendrikVuye/status/1026352517716869120

Prévot sluit zich aan bij het voorstel om Buitenlandse Handel, Mobiliteit en Gezondheid opnieuw naar het federale niveau te brengen. “Het is een kwestie van politieke intelligentie, van doeltreffendheid en efficiëntie”, zegt hij daarover in Le Soir. Een nieuwe staatshervorming in 2019 ziet de christendemocraat evenwel niet zitten. “Franstaligen vragen niet om een nieuwe staatshervorming”, zegt hij daarover. Volgens hem moet eerst de Zesde Staatshervorming worden uitgevoerd.

“We zijn vrij om ons uit te drukken”

Dat de grootste partij, de N-VA, van een dergelijk voorstel niets moet weten ontlokt bij Prévot een gepikeerde reactie. “Moet het land draaien zoals de N-VA dat wil? We zijn vrij om ons uit te drukken. De N-VA is niet de alfa en de omega van het politieke denken in dit land”, aldus de christendemocraat.

Eerder reageerden Europarlementslid Sander Loones (N-VA) en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) al op het Franstalige pleidooi voor een herfederalisering met te stellen dat de MR kennelijk zijn vertrouwen in Wallonië is verloren. “Wanneer ze vragen om de Waalse gezondheidszorg en hun beleid over mobiliteit, energie en landbouw onder federale curatele te plaatsen, zegt de MR eigenlijk dat ze de Vlamingen nodig hebben om orde op zaken te brengen in Wallonië”, klonk vorige week nog bij de communautaire experten van de partij.

Communautaire terug van nooit weggeweest?

Het (Franstalige) pleidooi voor het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden is allerminst het eerste communautaire wapenfeit van dit jaar. Zo pleitte Groen-Kamerlid Kristof Calvo in zijn nieuwe boek voor een afschaffing van alle deelstaatparlementen. Hangt het van hem af, dan zal hun taak worden overgenomen door één nationaal parlement bestaande uit 200 parlementsleden. Volledig terug naar een unitair België wil Calvo evenwel niet. Zo zullen ‘enkel’ veertig volksvertegenwoordigers door middel van een federale kieskring worden verkozen. De andere parlementsleden worden regionaal – in plaats van zoals nu provinciaal – verkozen. Het bijzondere aan deze parlementsleden? Ze bekommeren zich zowel over federale als  regionale bevoegdheden zoals onderwijs en cultuur.

Van Senaatsvoorzitter tot federale ministers: MR wil herfederalisering

Eind vorige maand deed Open Vld-vicepremier Alexander De Croo dan weer zijn (communautaire) duit in het zakje. Net zoals Calvo lanceerde de liberaal een pleidooi voor een federale kieskring. Het confederalisme waarbij de deelstaten meer bevoegdheden krijgen, is volgens hem geen goede oplossing om België efficiënter te besturen. Met confederalisme creëer je een permanent conflict”, aldus De Croo.