Het Brusselse opvangcentrum waar enkele honderden illegalen verblijven wordt geteisterd door criminaliteit en agressie. Daarover getuigen enkele medewerkers. De wantoestanden in het opvangcentrum moesten van het Burgerplatform, organisator van het opvangcentrum, in de doofpot verdwijnen, maar na twee nieuwe zware incidenten is de maat vol voor enkele medewerkers. Dat brengt La Dernière Heure.

De problematiek van illegalen die hier geen asiel willen aanvragen maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië, zogenaamde transitmigranten, sleept al jaren aan. Vooral aan de kust, rond snelwegparkings of in Brussel zijn transitmigranten in grote getale aanwezig, met de nodige overlast tot gevolg.

Enkele maanden geleden was er veel te doen over een mogelijk opvangcentrum voor deze transitmigranten in Brussel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigerde zo’n opvangcentrum toe te laten uit angst voor een mogelijk aanzuigeffect, zoals dat ook in Calais gebeurde. Sinds kort kunnen de illegalen echter opnieuw terecht in La Porte d’Ulysse, een opvangcentrum in Haren. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen kreeg daarvoor 600.000 euro.

Doofpot

In dat opvangcentrum volgen de ernstige incidenten zich in sneltempo op, maar het Burgerplatform doet er alles aan om dat in de doofpot te stoppen. Het personeel wordt bedreigd, er wordt massaal drugs geconsumeerd en verhandeld, er vinden zware vechtpartijen plaats met wapens en uitwerpselen worden er zomaar achtergelaten. Na enkele nieuwe zware incidenten vorige week is de maat vol voor enkele personeelsleden. Ze doorbreken de stilte en trekken aan de alarmbel.

Zodra er een incident is, wordt alles gedaan om de vluchtelingen te beschermen.”

Mensen die werken in het opvangcentrum hebben het over de “overbescherming” van vluchtelingen door leden van het Burgerplatform. Zij zouden alles intern willen regelen, zodat er geen politie bij komt kijken. “Zodra er een incident is, wordt alles gedaan om de vluchtelingen te beschermen en geeft men het excuus dat de vluchtelingen een moeilijk verleden hebben”, getuigt een werknemer via La Dernière Heure.

Ze hebben geen respect voor de vrijwilligers, nemen ‘s ochtends drugs en sommigen aarzelen niet om te zeggen dat ze achter de vrouwen aan kunnen die in het centrum werken”, stelt een andere werknemer ook in La Dernière Heure“Veel mensen beledigen en bedreigen het personeel, maar niemand zegt iets. Ze braken en poepen overal, vertrekken en laten alles achter. Wanneer ze niet meteen eten krijgen, worden ze kwaad. “Ze maken niet eens hun bed op in de ochtend, de vrijwilligers doen het.”