De huidige burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (sp.a), laat naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in een interview met De Zondag weten dat hij zichzelf wil opvolgen. “Mijn politiek verhaal is voorbij als het niet lukt”, reageert hij.

Zes jaar geleden werd Landuyt verkozen tot burgemeester van Brugge. “Die verkiezingsdag was één grote thriller”, reageert hij. De partijen sp.a en CD&V zouden samen besturen, maar de partij met de meeste stemmen zou de burgemeester leveren. Hij is tevreden over zijn termijn als burgemeester, maar hij had in de afgelopen legislatuur meer willen doen: “Bijvoorbeeld op ruimtelijke ordening en economie. Maar ik heb wél mijn verkiezingsbeloften waargemaakt. We hebben meer geïnvesteerd dan de drie vorige legislaturen samen.” Hij vindt dat zijn stad “opener” geworden is.

Volgens sommigen is de Brugse burgemeester echter te saai, ze vinden hem meer een professor dan een burgervader. “Velen willen van mij af, maar velen steunen mij ook. Ik weet waar ik naartoe wil. Ik durf te beweren dat ik de enige lijsttrekker ben in Brugge met een coherente visie. Dat ze kritiek geven op wie ik ben, betekent ook dat ze geen kritiek kunnen geven op wat ik doe”, reageert Landuyt.

De grootste uitdaging voor de komende legislatuur vindt hij dat Brugge weer dé stad aan zee moet worden. Landuyt vervolgt: “Het cruisegebouw in Zeebrugge was een eerste stap. De haven en de historische stad verder met elkaar verbinden, wordt de grote uitdaging. Dat zou de uitstraling nóg groter maken.” Over een fusie met de haven van Antwerpen praat de burgemeester dan weer liever niet. Hij is wel voorstander van een nauwe samenwerking: “Wie spreekt over fusie, wekt een schrikbeeld op. Maar het zou stom zijn om elkaar te beconcurreren als we samen de wereld kunnen veroveren.”

De peilingen zien er voorlopig niet al te gunstig uit voor Landuyt, maar toch heeft hij een goed gevoel: “Ik heb een goed gevoel, net zoals zes jaar geleden. Ik wil wel minstens één stem meer. Je hebt waardering nodig om dit harde werk vol te houden.” Landuyt vervolgt dat het grote verschil met de andere lijsttrekkers is, dat zijn “levensgeluk” niet staat of valt met de politiek. “Als het hier niet lukt, is mijn politiek verhaal voorbij. Ik ga niet terug naar het parlement”, antwoordt hij.

Voor mogelijke coalitiepartners houdt hij alle opties open, al zijn volgens hem in de lokale politiek personen belangrijker dan partijen. Een samenwerking met Pol Van Den Driessche, lijsttrekker van N-VA in Brugge, kan volgens hem ook: “Ik sluit niemand uit, behalve Vlaams Belang.”