Na een doorlichting van de Limburgse politiezone Kanton Borgloon blijkt grootschalige fraude te hebben plaatsgevonden. Het geld uit het verkeersveiligheidsfonds, gespekt met verkeersboetes, werd er voor van alles en nog wat gebruikt, zo blijkt, behalve voor verkeersveiligheid. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Een doorlichting van de politiezone Kanton Borgloon heeft ernstige onregelmatigheden boven water gehaald. Het geld uit het verkeersveiligheidsfonds bedoeld voor Borgloon werd niet besteed aan verkeersveiligheid (zoals verkeersacties of flitswagens), maar aan allerlei andere dingen zoals tuinbanken, grasmaaiers, wc-papier en lonen. Het gaat om zo’n 600.000 euro, zo meldt de VRT.

Verkeersveligheidfonds blijkt lek in Borgloon: en nog andere plaatsen?

De controle ontbloot tevens een groter probleem met het verkeersveiligheidsfonds, dat gefinancierd wordt met federale verkeersboetes. Elke politiezone moet zich normaliter aan de bestedingsregels houden, die bepalen dat het geld naar verkeersgerelateerde zaken moet gaan, maar controle is er nauwelijks.

“In theorie is er controle, maar dat is dus de theorie. Kennelijk passeren dit soort aankopen”, zegt commissaris Jean-Pierre Vansimpsen die de doorlichting maakte in Het Laatste Nieuws. “Dat kun je toch niet verantwoorden aan bijvoorbeeld de ouders van verongelukte kinderen? Toen ik hen dit vertelde, vielen ze achterover. We moeten dat geld besteden waarvoor het bedoeld is.”

Het kabinet van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) liet reeds weten om te zullen ingrijpen: “Als we klachten krijgen dat het geld niet correct besteed worden, zullen we dat zeker laten onderzoeken.”