Vanaf morgen kunnen radicaal-islamitische vrouwen hun hart ophalen in Gent. Op 1 september zullen de stedelijke zwembaden afficheren dat boerkini’s toegelaten zijn. Dat rapporteert Het NieuwsbladBegin juli besloot de rechtbank van eerste aanleg in twee vonnissen om het boerkiniverbod in het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent op te heffen. Het Gents stadsbestuur volgde de rechtbank met tegenzin en trok het verbod in voor alle vier stedelijke zwembaden.

Vanaf morgen kunnen radicale moslima’s in een boerkini zwemmen in het zwembad Van Eyck, het zwembad Rooigem, het zwembad Strop en het openluchtzwembad Neptunus in Wondelgem. Deze beslissing van het stadsbestuur komt er nadat enkele moslima’s klacht indienden tegen het zwemkledijreglement. Volgens hen betrof het verbod een schending van de godsdienstvrijheid. Ze kregen gelijk én een morele schadevergoeding. Het stadsbestuur paste de zwemreglementen pro-actief conform het vonnis aan, maar diende wel beroep in. De toelating van boerkini’s die morgen ingaat, kan dus van korte duur zijn.

Stad Gent ging in beroep en kan strijd tegen boerkini nog winnen

Stad Gent zal lichaambedekkende zwemkleding voor iedereen toelaten, dus ook voor niet-moslims. Dit tenzij de zwemkledij in kwestie niet voldoet aan de voorschriften rond veiligheid en hygiëne. Het betreft dus een nieuwe algemene regel, geen uitzondering op het oude reglement.

Het schepencollege vindt echter wel dat de rechter de “de autonomie van de gemeenteraad aantast[te]” en dat het vonnis “verwijst naar religie en levensbeschouwing als enige uitzondering”. Dat schrijven BELGA en Het Nieuwsblad. Daarom werd beroep ingediend. Het is dus afwachten op een finale uitspraak om te weten welk zwemreglement overeind zal blijven in de stad van Jacob van Artevelde.

Het stadsbestuur van Antwerpen, dat onder meer geleid wordt door de N-VA, ging vorige maand uitdrukkelijk in tegen de visie van de rechtbank. “Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukking standaard wordt in onze zwembaden”, aldus Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepenen voor Diversiteit, Inburgering en Samenlevingsopbouw vorige maand op Facebook. “Dit gaat niet om een kledingstuk. Het gaat ook niet over hygiënische voorschriften. Dit debat gaat zelfs niet over zwemmen. Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden, dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid”.