Al meer dan tien jaar moeten openbare mandatarissen, hoge ambtenaren en leidinggevenden van ministeriële kabinetten elk jaar twee documenten indienen bij het Rekenhof, namelijk: een mandatenlijst en een vermogensaangifte. Niet iedereen voldeed echter aan deze vereiste. Zo vergat Antwerps CD&V-schepen Caroline Bastiaens haar vermogensaangifte in te dienen. Pascale Peraïta (ex-PS) diende dan weer geen mandatenaanfigte in.

Veel verrassingen bevat de mandatenlijst voor 2017 niet. Zo blijft in Vlaanderen N-VA-schepen Koen Kennis de ranking aanvoeren met 18 betaalde mandaten en doet Eliane Daels (PS) hetzelfde in Franstalig België. Opvallender is dat Pascale Peraïta, de voormalige Brusselse OCMW-voorzitter die moest opstappen na het Samusocial-schandaal, haar mandaten voor 2017 niet aangaf. Nochtans was dit vorig jaar nog een verplichting voor de oud-politica.

Antwerps schepen Caroline Bastiaens (CD&V) en Frank Gheeraert (schepen voor Open Vld in Langemark-Poelkapelle) waren dan weer niet in orde met hun vermogensaangifte. Politici of hoge ambtenaren die hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, riskeren een vervolging voor de correctionele rechtbank.

Communautaire verschillen

Op het eerste zicht cumuleren Franstaligen (gemiddeld 7,56) meer mandaten dan Nederlandstaligen (gemiddeld 6,66). Transparantiewebsite Cumuleo wijt dit echter aan het groter aantal onbezoldigde mandaten in Franstalig België. Met betrekking tot het aantal bezoldigde mandaten is er immers geen significant verschil tussen Vlaanderen en Franstalig België.

Wanneer men het cumuleren per partij bekijkt, dan krijgt men evenwel een ander beeld te zien. Hoewel men bij de sp.a gemiddeld het hoogste aantal bezoldigde mandaten cumuleert (3,75), worden de Vlaamse socialisten op de voet gevolgd door zusterpartij PS (3,67), MR (3,63) en DéFI (3,6). Open VLD (3,56) en CD&V (3,5) volgen daarna. Groen (3,25), Ecolo (3,11) en N-VA (3,11) bevinden zich helemaal onderaan het klassement.