In de Tunesische hoofdstad Tunis zijn honderden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de plannen van de regering om vrouwen en homo’s meer rechten te geven. Onder de demonstranten waren zowel mannen als vrouwen en geestelijken van de islam. Ze verzamelden zich gisteren voor het parlementsgebouw. Dat brengt De Telegraaf.

Tijdens de betoging waren er plakkaten te zien waar teksten op stonden zoals “Nee tegen verandering van Gods woord”, “Tunesiërs houden zich aan de leer van de islam” en “Het legaliseren van homoseksualiteit is tegen de regels van Allah”. Nog anderen staken hun koran in de lucht en scandeerden slogans die de geplande extra rechten veroordelen. De demonstranten vinden dat de hervormingen nefast zijn voor de identiteit van Tunesië.

De seculiere Tunesische president Beji Caid Essebsi stelde eerder al een commissie op om de rechten te bepalen. In juni kwamen de eerste voorstellen die zeiden dat er gelijke rechten zouden komen voor mannen en vrouwen. Zo zouden vrouwen bijvoorbeeld dezelfde erfrechten krijgen als mannen. Voorlopig bepaalt de sharia (de islamitische wet nvdr.) dat een zoon dubbel zoveel krijgt bij een erfenis als een dochter. In maart kwamen hier nog honderden mensen voor op straat, waaronder ook enkele mannen. De vrouwen willen evenveel rechten als Europese vrouwen.

Ook voor homoseksuelen zouden er nieuwe rechten komen. Homoseksualiteit is echter in alle Arabische landen een groot taboe en het is in sommige landen zelfs strafbaar met de dood. De nieuwe hervorming wil homoseksualiteit nu uit de criminele sfeer halen. President Essebsi zal waarschijnlijk morgen de nieuwe wetsontwerpen presenteren.

Enige succesverhaal uit ‘Arabische Lente’

Sinds vorig jaar mogen Tunesische vrouwen ook trouwen met niet-moslimmannen. In het verleden was het verboden in Tunesië om als vrouw te huwen met een man die niet het islamitische geloof belijdt. Niet-moslimmannen die wilden trouwen met een Tunesische vrouw dienden zich verplicht te bekeren tot moslim en hiervan een officieel document voor te leggen als bewijs. Sinds 1973 waren dergelijke gemengde huwelijke verboden in Tunesië. Als man in Tunesië was het echter wel altijd al toegelaten om te trouwen met een niet-moslimvrouw. De vrouw hoefde zich niet te bekeren.

Door de relatief vooruitstrevende vrouwenrechten in vergelijking met andere Arabische landen, wordt Tunesië gezien als het enige succesverhaal uit de ‘Arabische Lente’. De vorige president, Zine El Abidine Ben Ali, werd in 2011 uit zijn ambt ontzet en was aan de macht sinds 1987. De economische groei in Tunesië is echter teleurstellend te noemen. De hoge werkloosheidscijfers zorgen ervoor dat vele jonge Tunesiërs, die tijdens de ‘Arabische Lente’ mee protesteerden tegen Ben Ali, vluchten naar Europa.