Hicham Chaib, een van de meest beruchte Antwerpse ‘Syriëstrijders’, is door familieleden dood verklaard op Facebook. Enige voorzichtigheid is echter geboden inzake het nieuws dat HLN openbaarde na onderzoek door expert Pieter Van Ostaeyen. Het is namelijk niet de eerste keer dat wordt bericht over Chaibs dood. In het verleden bleek dit voorbarig.

Hicham Chaib is een voormalig kopstuk van Shariah4Belgium uit Borgerhout en trok in 2013 naar Syrië. Begin 2017 werd gemeld dat Chaib zou zijn omgebracht. Dit tijdens bombardementen door het Iraakse leger op Tal Afar, een stad die tussen Mosoel en de Syrische grens ligt. Bij deze bombardementen werden 13 IS-commandanten uitgeschakeld, maar Chaib bleek later hier dan toch niet te zijn bij geweest. In 2017 ontkende Chaibs familie het doodsbericht. Deze keer is het zijn familie zelf die Chaibs dood meldt.

Chaib berucht tot ver buiten België

De Borgerhoutse jihadist klom na zijn reis naar het Midden-Oosten al snel op in de rangen van de islamistische terreurgroep IS. Hij werd lang getipt als zijnde de leider van de beruchte religieuze politie in Raqqa, de voormalige hoofdstad van het zelfverklaarde IS-kalifaat. Bilal Al-Marchohi, de IS-strijder uit Antwerpen die vorig jaar werd gevangengenomen door de Amerikaans-gesteunde Arabisch-Koerdische SDF-troepen (Syrian Democratic Forces), bevestigde dat Chaib deze beruchte organisatie leidde.

De voormalige Shariah4Belgium-militant zou echter zodanig radicaal en bloeddorstig zijn dat hij werd ontheven uit de functie en werd gedegradeerd naar een logistieke functie. Zijn brutaliteit kwam ook naar boven in een Nederlandstalige opeisingsvideo enkele dagen na de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016. Op het einde van de video schiet Chaib een Koerdische gevangene in het hoofd. De Borgerhoutenaar is tevens één van de weinige Belgische IS-jihadisten die aan bod kwam in de opsporingsberichten op de website van Interpol.