De 17 illegale Vietnamese migranten die een schipbreuk overleefden en dagenlang vastzaten in een mangrovebos vol krokodillen, worden overgebracht naar Christmaseiland. Volgens de Australische minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton (Liberal Party) gaat het om de eerste migrantenboot in vier jaar tijd die de Australische kust wist te bereiken.

In Australië overleefden 17 illegale Vietnamese migranten een schipbreuk en kwamen dagenlang vast te zitten in een mangrovebos vol krokodillen. Hun boot zonk bij de monding van de rivier de Daintree in de staat Queensland. Gisteren zouden de laatsten van hen gevonden zijn door de Australische autoriteiten.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Australisch model’

Zodra de Australische overheid zich ervan had vergewist dat alle migranten gevonden waren, werd aangekondigd dat de groep zou worden overgebracht naar Christmaseiland. Op dat eiland, bijna 1.600 kilometer van het Australische vasteland, zullen zij worden vastgehouden terwijl hun asielprocedure loopt.

Australië heeft een zeer strikte migratiewetgeving. Wie op illegale wijze per boot het land probeert te bereiken, kan het vergeten. Ook in Europa zijn sommige politici – zoals de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) – pleitbezorgers van het ‘Australische model’.

Onder het strikte beleid van de grensbescherming van Australië, is het aan niemand die per boot illegaal naar Australië reist toegestaan om in Australië te blijven”, verduidelijkt het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Eerste migrantenboot in vier jaar tijd”

Intussen onderzoekt men hoe het schip onder de radar kon blijven. Volgens de Australische minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton (Liberal Party) gaat het om het eerste migrantenschip in vier jaar tijd dat de Australische kust bereikt.

“Australië heeft volgens ons het eerste schip ontvangen, de eerste poging tot mensensmokkel in meer dan 1.400 dagen”, aldus Dutton. “Er is duidelijk sprake van een tekortkoming wanneer de observatie niet naar behoren heeft gewerkt bij het identificeren van dit schip of het toelaten van dit schip om zo dicht mogelijk bij de kustlijn te komen.”